Evropští poslanci pozvali do Bruselu kolegy z Hamasu

04.11.2008
čtk

Delegace Evropského parlamentu, která včera navštívila pásmo Gazy, pozvala na návštěvu do Bruselu všechny zvolené palestinské zákonodárce, včetně zástupců radikálního hnutí Hamas. Toto islamistické uskupení, které se loni v červnu zmocnilo vlády v pásmu Gazy, však Evropská unie považuje za teroristickou organizaci.

Informaci o pozvání doprovodila agentura Reuters konstatováním, že nejde o moc víc než symbolické gesto. Izrael totiž uvěznil kolem 40 ze 74 poslanců Hamasu a povoluje obyvatelům Gazy jen výjimečně vycestovat.

EU stejně jako USA bojkotuje hnutí Hamas, které zvítězilo v parlamentních volbách v roce 2006, kvůli jeho trvalému odmítání vzdát se násilí a uznat Izrael.

Loni v červnu Hamas získal násilnou cestou kontrolu nad pásmem Gazy, odkud vyhnal síly sekulární strany Fatah loajální palestinskému prezidentovu Mahmúdu Abbásovi, podporovanému Západem.

Pozvání k návštěvě Evropského parlamentu příští rok na jaře předal vedoucí parlamentní delegace Kyriakos Triantapchyllides při jednáních s úřadujícím předsedou Palestinské zákonodárné rady (PLC) Ahmadem Baharem, který je členem Hamasu.

Nestaráme se o to, kdo jsou, pokud jsou to členové zákonodárné rady, řekl Triantapchyllides agentuře Reuters. Neptáme se jich, jestli jsou členové Hamasu nebo členové Fatahu. PLC byla zvolena v roce 2006 a byla zvolena demokraticky, dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek