Komisař Piebalgs se vydá na „turné Nabucco“

04.11.2008
Euractiv

Evropský komisař pro energetiku Andris Piebalgs tento týden zahájí první etapu svého turné po zemích střední Asie, které mají zájem účastnit se projektu plynovodu Nabucco. Prvními zastávkami jeho cesty budou Turecko a Azerbajdžán.

Evropská unie je v současné době závislá na dovozech zemního plynu z Ruska ze 40% a tato závislost se v nadcházejících letech může dále prohloubit za předpokladu, že Evropa nepřistoupí k diverzifikaci nebo nebude podporovat obnovitelné zdroje energie vyráběné z místních zdrojů.

Evropská unie je zároveň silně závislá na ruských dovozech ropy a rozmary Moskvy v nedávné minulosti pocítila na vlastní kůži – to když Rusko v letech 2006 a 2008 pozastavilo dodávky zemního plynu, který do Evropy proudí přes Ukrajinu nebo uzavřelo kohoutky ropovodu, který vede přes území Běloruska. O svém by mohla vyprávět i Česká republika, které letos v červenci Rusko snížilo dodávky ropy, oficiálně kvůli „technickým důvodům. Přestože řada odborníků technický argument ruské strany nevyloučilo, objevily se zároveň spekulace o tom, že může jít o ruskou reakci na nedávný podpis „radarové smlouvy se Spojenými státy.

Výstavbu plynovodu a ropovodu, které by přiváděly do Evropy energie z kaspické oblasti a vyhnuly se přitom území Ruska (zejména přes území Gruzie), podporují dlouhodobě také Spojené státy. V rámci projektu Nabucco má vzniknout 3.000 km dlouhý plynovod, který bude do západní Evropy přivádět plyn z kaspické oblasti. Jeho kapacita by měla dosahovat 31 miliard kubických metrů ročně. Plynovod má obejít území Ruska a jedna z jeho větví má do Evropy přivádět plyn také ze severu Afriky – ze zemí jako jsou Egypt a Libye.

Bývalý ruský prezident ale na sklonku svého mandátu podepsal dohodu o výstavbě alternativního plynovodu „South Stream. Tento projekt je všeobecně považován za konkurenční projekt k projektu Nabucco. Rusko navíc v téže době nabídlo zemím z kaspické oblasti, že jejich plyn bude vykupovat za „světové ceny.

Témata:

Podle Ferrana Tarradallase, mluvčího komisaře pro energetiku Andrise Piebalgse, se původně plánované turné po zemích zapojených do projektu Nabucco (tj. dodavatelů i tranzitních zemí), ve finále smrsklo pouze na návštěvu Turecka a Azerbajdžánu. Mluvčí ovšem EurActivu sdělil, že ke změnám došlo pouze z časových důvodů. Komisař má v nejbližší době v plánu navštívit i další země, jako je Kazachstán nebo Egypt.

Z kalendáře vypadla také návštěva Turkmenistánu, uvedl Tarradallas. K této zemi, na jejímž území se nacházejí největší zásoby zemního plynu z celé oblasti, přišlo se svou nabídkou také Rusko. To navrhlo, že Gazprom bude od Turkmenistánu nakupovat plyn za světové ceny. Moskva by pak tento plyn mohla prodat do Evropy jako „ruský plyn.

Jedna z plánovaných větví Nabucca má vést také do Iráku, na jehož území se nacházejí desáté největší zásoby zemního plynu a Evropská komise proto tuto odnož považuje za „velmi důležitou. Tarradallas uvedl, že Irák projevil zájem prodávat svůj plyn prostřednictvím ropovodu Nabucco a dodal, že spolu představitelé EU a Iráku již jednali o možnosti, že by plyn z Iráku putoval do Evropy přes území Syrie a transarabským plynovodem nebo přímo z Iráku přes území Turecka.

Ruský velvyslanec při Evropské unii Vladimir Čižov ale nedávno zpochybnil potenciál projektu Nabucco, zejména s ohledem na plán dovozu plynu z Turkmenistánu nebo Azerbajdžánu s tím, že zásoby zemního plynu obou zemí nejsou dostatečné. Jedinou možností, jak plynovod Nabucco naplnit, je podle něj plyn z Iránu.

Irán, na jehož území se nachází 15% odhadovaných zásob zemního plynu ale na seznamu cest komisaře Piebalgse nefiguruje kvůli sporu o iránský jaderný program.

Koordinátor Evropské komise pro projekt Nabucco a bývalý holandský ministr zahraničních věcí Jozias van Aartsen vedl v regionu velmi aktivní vyjednávání, uvedl Tarradallas, ale Komise se tentokrát rozhodla posunout rozhovory na vyšší úroveň. V nejbližší budoucnosti tak do oblasti zavítá předseda Evropské komise José Manuel Barroso.

Tarradallas potvrdil, že projekt Nabucco chce Evropská unie postavit na „tržních předpokladech – jinými slovy, projekt by měl být efektivní z hlediska nákladů a měl by generovat zisk. Konkurenční projekt South Stream, který prosazuje Gazprom chápou odborníci spíše jako „politický projekt, který nemusí být nutně efektivní z hlediska nákladů. Mluvčí Evropské komise dal ovšem jasně najevo, že Evropská unie nebude proti výstavbě plynovodu South Stream protestovat, neboť jeho výstavba by mohla znamenat více plynu pro Evropu a tím také snížení cen.

Na nedávném plenárním zasedání Evropského parlamentu se poslanci pustili do Evropské komise kvůli tomu, že při vyjednávání o realizaci projektu Nabucco postupuje velmi pomalu. Tarradallas ale vyloučil, že by cesta komisaře Piebalgse byla reakcí na tuto kritiku. Je jí třeba spíše chápat jako obvyklý přístup k realizaci projektu, který má velkou prioritu, dodal mluvčí.

Libye zlepšuje vztahy s Ruskem

Gazprom mezitím pokračuje v diplomatických jednáních. Na nedávné schůzce s lybijským vůdcem Muammarem Kaddáfím, která se konala o víkendu v Moskvě, údajně Gazprom přišel s podobnou nabídkou na nákup zemního plynu jako v případě zemí v kaspické oblasti. Podle agentury Interfax Kaddáfí uvedl: „Politiku v oblasti zemního plynu a ropy vnímáme podobně.

Na otázku, zda by taková dohoda nepoškodila Nabucco, Tarradallas řekl, že Libye dodává již dnes zemní plyn do Itálie, a to jak přímo, tak přes území Tuniska. Prodej zemního plynu Rusku podle něj není zrovna „nejchytřejší věc, kterou by Lybie mohla udělat.

Libye nedávno nakoupila za dvě miliardy dolarů také ruské stíhačky, vrtulníky, protiletadlové střely a tanky. Podle ruského tisku by navíc Libye mohla ruským lodím umožnit využití středozemského přístavu Benghází, v kterém se nachází také námořní základna.

Další články na www.euractiv.cz

Sdílet tento příspěvek