EK: Chorvatsko může příští rok dokončit přístupová jednání

05.11.2008
čtk

Ukončení přístupových jednání mezi Chorvatskem a EU je podle každoroční zprávy Evropské komise reálné do konce příštího roku. Podmínkou je pokrok v reformách soudnictví a opatřeních proti korupci, uvádí materiál, který hodnotí připravenost uchazečů o členství. Status kandidáta mají ještě Turecko a Makedonie.

„Ve světle celkového pokroku do současné doby by mělo být možné dosáhnout závěrečné fáze přístupových jednání s Chorvatskem do konce 2009,“ píše se v materiálu Evropské komise. Záhřeb má ze všech tří kandidátů největší šance na vstup do Unie. Podle Bruselu učinila země v posledních letech významný pokrok, musí ale ještě pokročit v reformě veřejné správy či práv menšin.

Ukončení přístupových rozhovorů neznamená okamžitý vstup kandidáta do Evropské unie. Nejprve je třeba uzavřít přístupovou smlouvu, kterou pak ratifikují členské země. Ambicí Chorvatska je vstup do EU mezi roky 2010-11.

Zpráva Evropské komise pravidelně hodnotí politická a ekonomická kritéria připravenosti na členství v EU (třeba stabilitu institucí, respektování menšin či fungující tržní hospodářství) a soulad legislativy kandidátské země s unijním právem.

Zatím poslední rozšíření EU o Bulharsko a Rumunsko proběhlo v lednu 2007. V květnu 2004 došlo k největšímu rozšíření EU od doby jejího vzniku, jehož součástí byla s dalšími devíti státy také Česká republika.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek