Evropská očekávání od prezidenta Obamy

05.11.2008
EUobserver

Evropa uvítala vítězství demokratického kandidáta Obamy na post amerického prezidenta. Francouzský prezident Sarkozy pochválil „cestu změny“ a optimismus amerických voličů, v Bruselu se hovořilo o „novém údělu v novém světě“ pod Obamovým vedením.

„Nadešel čas obnovit vazby mezi Evropou a Spojenými státy, řekl předseda Evropské komise Barroso v prohlášení publikovaném dnes brzy ráno. „Pevně věřím, že pod vedením prezidenta Obamy spojí Spojené státy a Evropa své síly, a budou tak společně čelit výzvám budoucnosti, dodal Barroso.

Prezident Obama by se měl zúčastnit prvního globálního summitu organizovaného odcházejícím prezidentem Bushem, který se z iniciativy Evropy a Washingtonu bude v polovině listopadu zabývat světovou finanční krizí.

I přes nepříznivé ekonomické vyhlídky mohutně slavili stoupenci Baracka Obamy jeho vítězství jakožto prvního Afro-američana, jenž byl zvolen prezidentem. Jeho vítězství bylo jasné krátce potom, co se oznámily výsledky v klíčových státech Pensylvánii a Ohiu, později také na Floridě, ve Virginii a v Coloradu – všechny tyto státy v roce 2004 volily republikány.

Francouzský prezident Sarkozy gratuloval k brilantnímu vítězství a dodal, že „vaším zvolením si Američané vybrali změnu, otevřenost a optimismus. Předseda Evropského parlamentu Poettering podtrhl „příjemnou změnu v americkém vedení a vyslovil přání, že se snad nastávající americký prezident na své první návštěvě Evropy dostane i na půdu samotného parlamentu.

Obama své včerejší vítězství v rodném Chicagu komentoval slovy „Pokud je ještě někdo, kdo pochybuje o tom, že Amerika je místem, kde je všechno možné, kdo si stále klade otázky, zda sen našich zakladatelů ještě žije, kdo stále zpochybňuje sílu naší demokracie, pro toho je dnešní večer vaší odpovědí. Evropa podporovala Obamu jako kandidáta, snad vyslovená očekávání evropských představitelů dojdou naplnění.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek