Komise podporuje další rozhovory o partnerství s Ruskem

05.11.2008
čtk

Rozhovory mezi Evropskou unií a Ruskem o novém strategickém partnerství by měly pokračovat. Vyplývá to z revize vztahů EU-Rusko, kterou schválila Evropská komise.

Podle EK zůstává pro Unii ruský vojenský zásah v Gruzii a jednostranné uznání nezávislosti Jižní Osetie a Abcházie nadále nepřijatelný. Evropská unie může ke vztahům s Ruskem přistupovat odvážně. Rusko Evropskou unii potřebuje, především hospodářsky, uvedla komise s tím, že EU je pro Rusko důležitá především jako exportní trh pro nerostné suroviny, zejména plyn.

Současná finanční krize ukázala, jak Rusko potřebuje modernizovat a diverzifikovat svou ekonomiku. Evropská unie je pro něj v tomto procesu přirozeným partnerem a je hlavním zdrojem zahraničních investic, dodala EK.

Jednání s Moskvou o nové dohodě, která by měla vymezit pravidla hry ve vztazích mezi EU a Ruskem, Brusel pozastavil v září kvůli srpnovému ruskému vojenskému zásahu v Gruzii.

Obnovením rozhovorů by se měli 10. listopadu v Bruselu zabývat ministři zahraničí EU. O partnerství se bude nepochybně diskutovat i na summitu EU-Rusko v Nice, který se uskuteční koncem příštího týdne.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek