Strategická důležitost Turecka pro EU roste

05.11.2008
čtk

Strategická důležitost Turecka pro Evropskou unii stále roste. Materiál Evropské komise zmiňuje důležitost země hlavně kvůli energetické bezpečnosti a prevenci konfliktů na jižním Kavkaze a v oblasti Blízkého východu. Výhled na členství Turecka v EU ale Komise jako obvykle neposkytla.

Hodnocení Turecka vyznívá podstatně pozitivněji než v uplynulých letech. Komise podtrhuje nutnost bližší energetické spolupráce s Tureckem a vyzdvihuje především projekt plynovodu Nabucco, kterým by se měl od roku 2013 přepravovat plyn z oblasti přes Turecko do západní Evropy. Plynovod má přinést do Evropy ročně 30 miliard metrů krychlových plynu z oblasti Kaspického moře a Blízkého východu přes Turecko, Bulharsko, Rumunsko a Maďarsko do Rakouska.

Zpráva si navíc všímá, že zemi se v podstatě podařilo překonat politickou krizi, kdy mimo jiné hrozilo, že ústavní soud zakáže vládní Stranu spravedlnosti a rozvoje (AKP) kvůli údajným aktivitám odporujícím laickému charakteru tureckého státu.

Podle Bruselu musí Turecko nadále pokračovat v politických reformách, například upravit pravidla pro politické strany podle evropských norem, vyjasnit jejich financování a přijmout zákony, které zaručí, že budou respektována nejen všechna náboženská vyznání, ale i politická příslušnost. Turecko navíc musí vytvořit funkci ombudsmana.

„Je potřeba širšího dialogu mezi různými politickými silami, aby se podařilo dosáhnout shody na reformách,“ uvedla komise.

Brusel Turky rovněž upozornil, že musejí zajistit rovnost pohlaví a svobodu slova a musejí posílit civilní kontrolu nad armádou, která se v zemi těší poměrně rozsáhlé autonomii.

Turecko má také podporovat řešení „kyperského problému“ jak ho navrhuje OSN. Kypr je rozdělen od roku 1974, kdy do severní části vstoupila turecká vojska v reakci na pokus o převrat nacionalistických kyperských Řeků, kteří chtěli ostrov připojit k Řecku. V současnosti kyperští Řekové a Turci jednají o znovusjednocení ostrova, což je varianta, kterou podporuje i mezinárodní společenství.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek