Visegrad bude spolupracovat v řešení klimatického balíčku EU

06.11.2008
čtk

Země Visegradu a Pobaltí budou solidární při projednávání detailů tzv. energeticko-klimatického balíčku EU. Ve Varšavě se na spolupráci dohodli premiéři všech těchto zemí. Dalším tématem bylo nadcházející půlroční české předsednictví Evropské unie.

Evropská unie chce podrobnosti plánu boje s globálním oteplováním dohodnout do konce letošního roku. Některé země, včetně Polska a České republiky, chtějí prosadit zmírnění ekologických limitů, protože se obávají dopadů na jejich ekonomiky.

Nechceme nic blokovat, nechceme nic vetovat, ale jde nám všem společně o to, aby balíček byl přijat v takové podobě, která nepoškodí naše ekonomiky, uvedl český premiér Mirek Topolánek.

Cílem Unie je do roku 2020 snížit objem emisí skleníkových plynů o 20 procent a zvýšit podíl obnovitelných zdrojů energie na pětinu. Zástupci zejména nových členských zemí EU chtějí prosadit, aby konkrétní opatření brala v potaz i zajištění udržitelného ekonomického růstu. Například Polsko hodlá v rámci změn prosadit, aby nový systém obchodování s emisními povolenkami stanovil i cenové rozpětí jejich prodeje.

Předseda české vlády se svými kolegy mluvil rovněž o nadcházejícím českém předsednictví Nabídl jsem členům V4 české předsednictví v Evropské unii jako možnost vyzkoušet si fungování spolupráce a prosazování našich společných zájmů, uvedl premiér.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek