Začátek mise EU v Kosovu se opožďuje

06.11.2008
čtk

Mise Evropské unie EULEX, která převezme od OSN správu Kosova začne na celém kosovském území pracovat i přes nesouhlas Srbska. Během návštěvy v Prištině to řekl britský ministr zahraničí David Miliband. Začátek práce mise se stále oddaluje.

Pracovníky OSN má nahradit přes 2000 policistů, soudců, vyšetřovatelů, státních zástupců a celníků mise EULEXu, na jejímž vyslání se dohodli lídři sedmadvacítky. Začátek mise se stále oddaluje. Původně se počítalo s červnovým termínem, kdy začala platit nová kosovská ústava, nyní se mluví o začátku prosince.

Kosovo vyhlásilo nezávislost na Srbsku letos v polovině února. Srbsko s rozmístěním mise nesouhlasí a žádá její posvěcení Radou bezpečnosti OSN. V říjnu uspěl Bělehrad během Valného shromáždění OSN s požadavkem, aby legálnost vyhlášení kosovské nezávislosti přezkoumal Mezinárodní soudní dvůr v Haagu.

Samostatnost Kosova dosud uznalo přes 50 zemí, včetně České republiky. Srbsko a spolu s ním i jeho největší spojenec Rusko Kosovo jako nezávislý stát odmítají.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek