EU se shodla na společném postoji k reformě finančního systému

08.11.2008
čtk

Evropská unie se shodla na společném postoji k reformě světového finančního systému před globálním summitem k finanční krizi, který se uskuteční 15. listopadu ve Washingtonu.

Novinářům to dnes řekl francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Chceme změnit pravidla hry ve světě financí, uvedl Sarkozy s tím, že šéfové vlád EU se bavili například o nutnosti boje proti daňovým rájům. Francouzi, kteří EU předsedají, nakonec prosadili všechny své návrhy, ale v jednom bodu museli ustoupit.

Nevoli podle diplomatických zdrojů ČTK vyvolal návrh na regulaci a dohled nad všemi finančními institucemi, nad všemi segmenty trhu a dokonce nad všemi teritorii. To se nelíbilo především Švédům, kteří proti návrhu ostře vystoupili a zdůraznili, že s ním nejsou schopni souhlasit.

V dokumentu, který dává Sarkozymu mantinely pro jednání ve Washhingtonu, státníci výrazně zmírnili formulaci, která počítá s regulací trhů. V současnosti už EU nehovoří o regulaci všech finančních institucí, segmentů trhu a teritorií, ale o přiměřené a adekvátní regulaci, nebo přinejmenším dozoru. Nechceme se pohybovat od naprostého nedostatku regulace k přemíře regulace, uvedl francouzský prezident.

Mandát, který dostal předseda Evropské rady Nicolas Sarkozy, je poměrně volný, řekl po skončení jednání český premiér Mirek Topolánek. Z diskuze šéfů států a vlád států EU podle něj ale vyplynulo, že jsou mezi státy unie poměrně rozdílné názory na řešení současné situace.

Shodujeme se na tom, že je třeba něco udělat. Ale zaznělo z mnoha úst to, že nejdříve musíme identifikovat jasné příčiny krize a nemáme dělat žádná riskantní řešení, která by situaci spíše komplikovala než ulehčila, dodal Topolánek.

EU se podle předpokladů bez větších problémů shodla na nutnosti reformy Mezinárodního měnového fondu (MMF), který by měl nově nést zodpovědnost za globální finanční stabilitu. Role fondu se podle mnoha evropských politiků odchýlila od původního významu, který MMF daly takzvané brettonwoodské dohody z roku 1944. Zatímco původně měl fond dohlížet na finanční stabilitu a předcházet spolu se Světovou bankou velkým hospodářským krizí, nyní se soustřeďuje spíše na půjčky rozvojovým zemím.

Ztratili přehled (MMF), ale neztratili sílu, řekl Sarkozy s tím, že je příliš brzy hovořit o konkrétní podobě reformy měnového fondu.

Státníci, včetně Topolánka, si pochvalovali skutečnost, že jednáním ve Washingtonu za EU nebude přítomen jen Sarkozy. Španělé si nakonec vynutili, že budou rovněž členem delegace a účastnit summitu by se chtěli například i Nizozemci. Češi budou mít ve Washingtonu taky svého zástupce v osobě náměstka vicepremiéra Alexandra Vondry.

Evropská unie chce, aby se se státy světa na reformě finančního systému dohodly během 100 dní, které budou následovat po globálním summitu. Poté by se měla na začátku února uskutečnit druhá schůzka nejvýznamnějších světových ekonomik.

Autor: euroskop

Sdílet tento příspěvek