Kubiš vyzval Maďarsko, aby zasáhlo proti extremismu

08.11.2008
čtk

Slovenský ministr zahraničí Ján Kubiš dnes důrazně vyzval maďarskou vládu, aby zasáhla proti extremismu ve své zemi.

Ve Slovenském rozhlasu zároveň kritizoval protislovenské demonstrace v Budapešti, jejichž účastníci zlobně reagovali na zásah slovenské policie proti fotbalovým fanouškům v Dunajské Stredě minulou sobotu.

Důrazně vyzýváme vládu Maďarské republiky, aby našla nebo si vytvořila nástroje, jimiž by bylo možné proti těmto banditům zakročit. My říkáme, jak je možné, že v zemi Evropské unie jsou zákony, které vlastně tolerují fašismus, řekl ministr. Podobně jako v minulosti kritizoval Budapešť za tolerování pochodů polovojenské Maďarské gardy.

Maďarské nacionalistické organizace uspořádaly v minulých dnech před slovenským velvyslanectvím v Budapešti několik demonstrací kvůli policejnímu zásahu při zápasu Slovanu Bratislava v Dunajské Stredě, která je centrem početné maďarské menšiny. Účastníci demonstrací mimo jiné spálili slovenskou vlajku, což maďarská vláda odsoudila. Na pondělí ohlásilo mimoparlamentní krajně pravicové Hnutí za lepší Maďarsko částečnou blokádu hraničních přechodů se Slovenskem.

Incidenty v Dunajské Stredě vyprovokovali podle policie domácí fanoušci, kteří na stadionu začali házet kamením. Při zásahu byly zraněny desítky lidí, sedm z nich skončilo v nemocnici.

Maďarská vláda označila postup slovenské policie za nepřiměřený a žádala jeho prošetření. Zpochybňovala ho i Strana maďarské koalice, která zastupuje maďarskou menšinu na Slovensku.

Kubiš však dnes řekl, že policie nezasahovala proti Maďarům, ale proti chuligánům, extremistům a provokatérům. Ten zásah určitě neměl žádné národnostní pozadí, poznamenal. Společně všichni občané Slovenské republiky zabráníme tomu, aby nám takoví prostě polofašisté diktovali počasí u nás doma.

Slovensko-maďarské vztahy se zkomplikovaly po nástupu nynější slovenské vlády premiéra Roberta Fica, ve které je i Slovenská národní strana, jejíž vůdce Ján Slota je často obviňovaný z protimaďarských postojů.

Autor: euroskop

Sdílet tento příspěvek