O víkendu pokračovaly slovensko-maďarské pútky

09.11.2008
čtk

Nová protislovenská demonstrace v Budapešti, demonstrativní „zájezd“ skupiny maďarských extremistů na Slovensko a důrazná slovenská výzva Maďarsku, aby zakročilo proti extremistům, byly o víkendu dalšími projevy eskalace napětí mezi oběma státy.

V Budapešti se v sobotu už poněkolikáté demonstrovalo proti zásahu slovenské policie vůči výtržníkům na fotbalovém zápasu v Dunajské Stredě z minulé soboty. Před sídlem předsedy vlády se shromáždilo asi tisíc lidí. Mimo jiné žádali zrušení Trianonské smlouvy, která v roce 1920 stanovila hranice mezi Slovenskem a Maďarskem, vyjadřovali nenávist vůči Slovensku a kritizovali maďarskou vládu, že utlačované Maďary nebrání. Na místě byly stovky policistů.

Maďarští nacionalisté mají za to, že zásah v Dunajské Stredě, která je centrem maďarské menšiny na Slovensku, byl namířen proti Maďarům. Za nepřiměřený ho označila i maďarská vláda.

Tentýž den zadržela policie v Kráľovském Chlmci na východním Slovensku 28 Maďarů, kteří tam přijeli v kopiích nacistických uniforem. Chtěli prý připomenout vídeňskou arbitráž, která 2. listopadu 1938 oklestila tehdejší Československo o jižní Slovensko a Podkarpatskou Rus ve prospěch Maďarska.

Slovenský ministerský předseda Robert Fico to na mimořádné tiskové konferenci označil za nepřijatelné, ministr zahraničí Ján Kubiš požádal svou maďarskou kolegyní Kingou Gönczovou o vysvětlení této nepřijatelné provokace.

Kubiš pak v rozhlasovém rozhovoru důrazně vyzval maďarskou vládu, aby proti extremismu ve své zemi zasáhla.

Šéf vládní Slovenské národní strany Ján Slota dnes žádal svolání slovenské bezpečnostní rady a v reakci na incident v Kráĺovském Chlmci vyzval Evropskou unii, aby dala Maďarsku najevo, že tolerovat propagaci fašismu je nepřijatelné. Požadoval rovněž schůzku předsedů vlád obou zemí.

Fico na sobotní tiskové konferenci opětovně vyzval svého maďarského kolegu Ference Gyurcsánye k návštěvě Slovenska.

Maďarský vládní mluvčí v sobotu odsoudil všechny projevy extremismu pravicových skupin z Maďarska i Slovenska.

Slovenští politologové se vyjádřili, že nečekají brzký konec vzájemných výpadů. Podle nich napjaté vztahy vládním politikům na obou stranách vyhovují a navíc na slovenské straně chybí schopnost přijímat případné výpady s větším nadhledem.

Vztahy mezi oběma zeměmi se zhoršily po předloňském nástupu Ficovy vlády, ve které je zastoupena i SNS, jejíž šéf Slota už předtím proslul protimaďarskými výpady.

Autor: euroskop

Sdílet tento příspěvek