EU a Srbsko se stále nedohodly na rozmístění mise EULEX

10.11.2008
EUobserver

Předchozí zprávy, že EU přijala srbské podmínky pro rozmístění mise EULEX v Kosovu nereflektují oficiální pozici Evropské unie, jak řekl speciální reprezentant EU pro Kosovo Pieter Feith.

Odkazoval přitom na zprávy, které se objevily v pátek po prohlášení představitele Evropské komise Pierra Mirela.

Kosovo bylo pod správou OSN 9 let dokud v únoru tohoto roku nevyhlásilo na Srbsku nezávislost. Bělehrad ji neuznal a prohlásil, že bude akceptovat misi Evropské unie v Kosovu pouze v případě, že to nebude znamenat přímé či nepřímé uznání Kosova jako suverénního státu.

Srbsko rovněž požaduje, aby mise EULEX nebyla spojována s tzv. Ahtisaariho plánem, který bývá považován za impuls k vyhlášení nezávislosti.

V průběhu víkendu prohlásil srbský prezident Boris Tadič, že „Jednáme s EU o uznání našich podmínek pro rozmístění mise EULEX. Pokud nedostaneme evropské garance na papíře, jakékoliv dohody nebude dosaženo. Dodal, že Srbsko jedná o misi i s představiteli OSN a ani zde ještě konsensu dosaženo nebylo.

Současně mise, která by odpovídala srbským požadavkům, nebude přijata ze strany Kosovských Albánců, kteří odmítají neutrální statut mise EULEX. Mluvč prezidenta Fatmira Sejdiu včera v Prištině zdůraznil, že mise musí přímo navázat na Ahtisaariho plán.

Tuto situaci by měla vyřešit zítřejší speciální schůzka OSN. Zpoždění jednotek mise EULEX – policejních a administrativních – již činí několik dní. Z plánovaných 2200 pracovníků jich dorazilo do Kosova necelých 300. Rozmístění celé mise se tak snad uskuteční do konce tohoto roku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek