EU má vůči Rusku v rukou spoustu dobrých karet

10.11.2008
Euractiv

Před pátečním summitem EU-Rusko, který se odehraje ve francouzském Nice, a na němž, jak diplomaté naznačují, by mohlo dojít k obnovení rozhovorů o vzájemné dohodě, šéf EU-Russia Center lord Paddy Ashdown vyzývá Unii k jednotnému postoji: „Členské země si musí uvědomit, že má EU v rukou spoustu dobrých karet“.

EU a Rusko se v pátek mohou vrátit za jednací stůl a pokračovat v rozhovorech o nové strategické smlouvě, která by nahradila stávající provizorium, kdy se vzájemné vztahy obou bloků stále řídí smlouvou, jejíž platnost měla formálně skončit již v roce 2007, ale kvůli politickému napětí se jednání o novém textu stále odkládala. Jednání mezi Unií a Ruskem byla obnovena v první polovině letošního roku, ale kvůli srpnové válce v Gruzii byla opět odsunuta k ledu a Evropská unie jejich pokračování podmiňovala splněním mírové dohody, která byla uzavřena pod vedením francouzského předsednictví.

Poté, co se ruská vojska stáhla koncem září z nárazníkových zón v Abcházii a Jižní Osetii, Unie naznačila vůli v rozhovorech pokračovat, přestože na evropském summitu, který se konal v polovině října, ještě vrcholní představitelé uvedli, že na summitu v Nice prozatím k obnovení rozhovorů nedojde. Některé členské země (zejména Polsko a Litva) mají totiž k obnovení rozhovorů neustále výhrady, především kvůli ruskému plánu vybudovat na území obou provincií své vojenské základny a neochotě Ruska vpustit do těchto území pozorovatele EU. Koncem minulého týdne navíc Rusko dále přiostřilo svou rétoriku, když pohrozilo rozmístěním raket v kaliningradské oblasti ležící mezi Litvou a Polskem v případě, že na území České republiky a Polska vzniknou americké základny.

Evropská komise minulý týden vyzvala k co nejrychlejšímu obnovení rozhovorů s Ruskem. V opačném případě podle ní hrozí, že Rusko začne vyjednávat s některými zeměmi EU samostatně.

K obnovení rozhovorů s Ruskem vyzval v pátek také francouzský prezident Nicolas Sarkozy, podle nějž není rozumné vytvářet novou „evropsko-ruskou krizi.

Témata:

Základní podmínkou obnovení rozhovorů mezi Evropskou unií a Ruskem je plnění šestibodové dohody, která vznikla pod vedením francouzského předsednictví, říká lord Paddy Ashdown, šéf bruselského think-tanku EU-Russia Center.

Ashdown je přesvědčen o tom, že EU a Rusko se navzájem potřebují. Rusku musí být jasné, že finanční krizi není schopné zvládnout samo o sobě a musí proto spolupracovat s Evropskou unií i dalšími partnery. Jednání na summitu G20, který se odehraje krátce po jednání v Nice, jsou pro zahájení takové spolupráce jedinečnou příležitostí, říká.

Většina ekonomů si uvědomuje, že bez podpory EU Rusko nemůže svou ekonomiku modernizovat. V Rusku je ale řada lidí, která je přesvědčená o tom, že Rusko spolupráci s mezinárodním společenstvím nepotřebuje. Finanční krize a zhroucení moskevské burzy může vést k přehodnocení těchto názorů, myslí si Ashdown.

Navzdory studenoválečné rétorice Medveděv i Putin vědí, že Rusko na nové závody ve zbrojení nemá, říká šéf bruselského think-tanku. Rusko také čelí nepříznivým demografickým trendům a je pravděpodobné, že nemá dostatek zdrojů ani na to, aby ochránilo své vlastní území nemluvě o nějakých expanzích. Válku v Gruzii navíc kromě Nikaragui nepodpořila žádná jiná země.

Jak by Evropská unie na pokusy Ruska o její rozštěpení měla reagovat? V první řadě si podle Ashdowna členské státy Unie musí uvědomit, že má v rukou velmi dobré karty: Evropská unie je pětkrát bohatší než Rusko, EU má největší vnitřní trh na celém světě a ruské firmy si z něj také chtějí ukrojit svůj díl, do Evropské unie směřuje 60% ruského vývozu, 70% příjmů Gazpromu představují zisky z prodeje do EU, atd.

Evropská unie sice nemá pro Rusko žádné velké lákadlo typu členství v EU, má ale spoustu věcí, o něž Rusko stojí. Jde jen o to, aby si členské země uvědomily své společné zájmy a pak je jednotně vůči Rusku prosazovaly, říká analytik.

Další články na www.euractiv.cz

Sdílet tento příspěvek