Lavrov: Postavíte-li radar, rozmístíme rakety

11.11.2008
čtk

Rusko rozmístí své rakety Iskander u Kaliningradu jedině v případě, že v Česku a Polsku skutečně vzniknou základny americké protiraketové obrany. Prohlásil to šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov po dnešním setkání se svým finským protějškem Alexandrem Stubbem.

Řekli jsme ústy našeho prezidenta (Dmitrije Medveděva), že pokud fyzicky vznikne třetí zóna rozmístění protiraketového systému USA, pak jedním z opatření, která mají neutralizovat nevyhnutelně vznikající ohrožení bezpečnosti Ruska, bude rozmístění kompletů Iskander v Kaliningradské oblasti. Jedině však v případě, že třetí zóna nabere reálné obrysy, řekl Lavrov.

Rusko od počátku protestuje proti americkému plánu umístit protiraketový radar v Česku a protiraketové střely v Polsku. Případné zřízení amerických základen ve střední Evropě vnímá Kreml jako ohrožení ruských zájmů. Moskva odmítá americké argumenty, že systém má ochránit USA a jeho spojencem před případným útokem ze států, jako je Írán. Prezident Medveděv minulý týden pohrozil, že Rusko rozmístí své rakety v kaliningradské enklávě na západě země jako jedno z odvetných opatření v případě rozmístění amerického systému na území Česka a Polska.

Lavrov současně vybídl k dalším jednáním o protiraketovém systému tak, aby nepoškozoval ničí zájmy, aby přihlížel k reálným, a ne vymyšleným hrozbám a aby se o vzniku systému nerozhodovalo jednostranně. Upozornil rovněž, že problém se přímo týká našeho dialogu s Evropskou unií o bezpečnosti. Ale Moskva se od EU dočkala jen odpovědi, že jde o věc dvoustranných vztahů mezi USA a Českem a Polskem.

Lavrov se setkal s finským ministrem i kvůli nadcházející schůzce ministrů zahraničí Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která se uskuteční příští měsíc v Helsinkách.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek