Obama chce změnit americkou strategii v Afghánistánu

11.11.2008
čtk

Nově zvolený prezident Spojených států Barack Obama výrazně změní americkou strategii v Afghánistánu a bude se soustředit především na dopadení vůdce teroristické sítě Al-Káida Usámy bin Ládina. S odvoláním na Obamovy poradce to dnes uvedl deník Washington Post, podle kterého nový prezident uvažuje i o zapojení Íránu do řešení situace v Afghánistánu.

Obama chce zvýšit počet amerických vojáků v Afghánistánu, kde jich v současnosti slouží asi 18.000. Posily sem mají být přesunuty z Iráku, odkud chce naopak příští prezident americké jednotky do 16 měsíců stáhnout.

Podle zdrojů Washington Post plánuje Obama rovněž ukončit projekt administrativy svého předchůdce George Bushe, která chtěla v Afghánistánu vybudovat moderní demokracii podle západního vzoru. Takový cíl je podle poradců nového prezidenta nerealistický a je třeba se soustředit především na vytvoření stabilního státu, který nebude podporovat islámské extremisty a ohrožovat americké zájmy.

Boj s extremisty se naopak má stát nejvyšší prioritou nové strategie. Al-Káida je náš nepřítel a bin Ládin by měl být náš hlavní cíl, citoval Washington Post nejmenovaného Obamova poradce. Podle něj Bushova vláda lov na bin Ládina vzdala, když se jí několik let nedařilo nejhledanějšího teroristu světa chytit.

Podle Washington Post Obama také chce kvůli afghánskému konfliktu zahájit dialog s Íránem, který hraničí s jižními a západními částmi Afghánistánu. Podle listu si Íránci, kteří vyznávají šíitský islám, stejně jako USA nepřejí, aby se k moci v Afghánistánu dostali radikální zastánci sunnitského islámu.

Současná americká administrativa odmítala s Íránem jednat, pokud nezastaví svůj jaderný program, který podle Bushe směřoval k sestrojení nukleární zbraně. Washington a Teherán neudržují diplomatické styky od roku 1980 a Írán je na americkém seznamu zemí podporujících mezinárodní terorismus.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek