Odhaleno nové logo českého předsednictví

12.11.2008
Úřad vlády

Premiér Mirek Topolánek a vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra představili na tiskové konferenci ve Veletržním paláci logo a vizuální styl Českého předsednictví v Radě EU. Logo tematizuje motto českého předsednictví „Evropa bez bariér“ i motto Evropské unie „Jednota v rozmanitosti“.

Logo českého předsednictví v Radě EU

Veřejná soutěž na logo byla vyhlášena v červenci 2007, o vítězném návrhu rozhodla hodnotící komise na přelomu loňského roku. Podoba loga mohla být v souladu s tradicí Evropské unie odhalena až nyní. „Bylo by to nefér vůči Slovincům, kteří předsedali EU až do června, i vůči Francii, která předsedá nyní, vysvětlil Vondra.

Autorem loga českého předsednictví je 34letý grafik z Litomyšle Tomáš Pakosta. Logo tematizuje motta „Evropa bez bariér a „Jednota v rozmanitosti. Obě ústřední myšlenky reprezentuje barevná pestrost (mnohost) loga odvozená od barevnosti státních vlajek členských zemí a od vlajky Evropské unie.

„Je to hra s barvami, kódy jednotlivých států rozložené na mapě Unie a posléze smíchané v rovnoprávné mozaice, řekl Pakosta. Jedná se o tmavě modrou, červenou, žlutou, světle modrou, zelenou, oranžovou, tmavě červenou a černou. Jednotu vnáší logika zvolené barevné škály, druh písma a definovaná skladba.

Logo pracuje s výrazným a dobře zapamatovatelným základním písmem Politic a doplňkovým písmem Vida. Obě písma pocházejí z rodiny fontů předního českého typografa Františka Štorma.

Vítězné logo lze rozvíjet do mnoha nápaditých podob – působivých rastrů a mozaiek, případně seskupovat do konkrétních tvarů, které jednou akcentují Českou republiku, podruhé zase Evropskou unii.

Jednotný vizuální styl byl uveden do života ve spolupráci s dalšími odborníky, zejména s prof. Rostislavem Vaňkem, Alešem Najbrtem a Alanem Zárubou. Design vizuální prezentace českého předsednictví zahrnuje mimo jiné propagační předměty, tiskoviny, webový portál http://www.eu2009.cz/ (pro účely akreditací bude v omezené verzi spuštěn 1. 12. 2008, ostrá verze se rozběhne 1. 1. 2009) a dekorace interiérů a exteriérů jednacích prostor.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek