EU vyzvala Chorvatsko k reformě justice

13.11.2008
čtk

Evropská unie vyzvala Chorvatsko k reformě justice a k boji proti organizovanému zločinu. Pokud splní tyto podmínky může očekávat úspěšné ukončení vstupních jednání do konce roku 2009. Po setkání s chorvatským premiérem to řekl komisař EU pro rozšíření Olli Rehn.

Podle premiéra Iva Sandera bude příští rok jedním z nejvýznamnějších v historii samostatného Chorvatska. Sander očekává, že se země stane v roce 2009 plnohodnotným členem NATO a ukončí jednání o vstupu do EU.

V současné době mají status kandidáta na členství v EU tři země: Chorvatsko, Turecko a Makedonie. Největší šance vstoupit do Unie má Chorvatsko, které v jednáních s Evropskou unií nejvíce postpupilo.

Záhřeb ale čeká ještě velmi náročná cesta. Chorvaté musejí uzavřít v jednáních s Unií celkem 35 kapitol, zatím se jim to podařilo pouze u čtyř. U 14 kapitol dokonce jednání ještě vůbec nezačala.

Případné ukončení přístupových rozhovorů ještě neznamená okamžitý vstup do bloku. Nejprve je třeba uzavřít přístupovou smlouvu, kterou pak ratifikují členské země EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek