Europoslanec musí vrátit 600 tisíc eur, které vyplatil manželce

13.11.2008
čtk

Britský europoslanec Den Dover musí vrátit 600.000 eur (kolem 15 milionů korun), které vyplatil své manželce a dceři. Informoval o tom týdeník European Voice. Peníze původně určené na výplatu pro poslanecké asistenty nechal Dover vyplácet firmě, která zaměstnávala členy jeho rodiny.

Zaměstnávání rodinných příslušníků není v Evropském parlamentu žádnou výjimkou. Poslanci však již schválili pravidla, která zaměstnávání členů rodiny zakazují, platit však začnou až po příštích volbách do Evropského parlamentu v roce 2009.

Rodinné příslušníky zaměstnávají i čeští europoslanci Jana Bobošíková a Petr Duchoň (ODS). Bobošíková zaměstnává svého manžela a Duchoň svou manželku.

Na rozdíl od nich ovšem Dover porušil blíže neupřesněná vnitřní pravidla, což mu správa parlamentu oznámila v dopise.

Pro sedmdesátiletého britského poslance znamená aféra s vyplácením peněz rodinným příslušníkům prakticky konec dlouhé politické kariéry. Dover byl členem britských konzervativců již od roku 1979, přičemž europoslancem byl poprvé zvolen v roce 1999. Jeho kolegové z Evropského parlamentu jej ve středu již vyloučili z klubu europoslanců britské Konzervativní strany a o jeho vyhazovu prý přemýšlí i šéf strany David Cameron.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek