Summit EU-Rusko: důraz na podnikání

13.11.2008
Euractiv

Zítra se francouzské Nice stane dějištěm dvaadvacátého summitu Evropské unie a Ruska. Atmosféru summitu ale bezpochyby ovlivní nedávná gruzínská krize. Navzdory vnitřním sporům se Evropská unie v pondělí 10. listopadu rozhodla, že bude s Ruskem pokračovat v jednáních o nové strategické smlouvě, která by nahradila stávající provizorium, kdy se vzájemné vztahy řídí smlouvou, jejíž platnost měla původně skončit v roce 2007.

Rusko je stále klíčovým partnerem Evropské unie. Je to její třetí největší obchodní partner a významný vývozce ropy a zemního plynu. Spolupráce mezi oběma bloky se v současné době dotýká čtyř oblastí: hospodářské a ekologické otázky, svoboda, bezpečnost a spravedlnost, vnější bezpečnost a výzkum a vzdělávání.

Jednou ročně se souběžně se summitem EU-Rusko schází „Kulatý stůl ruského a evropského průmyslu. Letošního setkání zástupců průmyslu se zúčastní také ruský prezident Dmitrij Medveděv, francouzský prezident Nicolas Sarkozy, předseda Evropské komise José Manuel Barroso a někteří evropští komisaři.

Ruský velvyslanec v Bruselu Vladimir Čižov novinářům tento týden sdělil, že Medveděv vystoupí na setkání podnikatelů již dnes (tj. 13. listopadu), ale významní podnikatelé přijdou se společnou zprávou adresovanou summitu EU-Rusko až zítra. Zpráva by podle ruského velvyslance měla mít podobu doporučení.

Setkání podnikatelů, jemuž bude předsedat bývalý předseda elektrárenského monopolu UES a současný šéf ruského nanotechnologického holdingu Anatolij Čubajs, se zúčastní ministři Francie i Ruska stejně jako evropští komisaři. Spolu s Čubajsem bude setkání předsedat výkonný ředitel přepravní společnosti Maersk Nils Smegaard Andersen.

Projekt společné navigace?

Čižov uvedl, že mezi Ruskem a Evropskou unií je v rozvoji technologií zapotřebí komplementarita. V této souvislosti se zmínil o projektu satelitní navigace Galileo a obdobném ruském projektu Glonass.

„Jediná možnost, jak můžeme společně na světovém trhu soutěžit s americkým systémem GPS, je spojit své síly, řekl Čižov. Podle něj mezi takové oblasti patří i nanotechnologie, což je oblast, kterou má na starosti právě Čubajs, předseda Kulatého stolu.

Všechno při starém?

Ruský velvyslanec ironicky zareagoval na snahy některých evropských politiků, kteří po gruzínské krizi říkají, že jednání nemohou pokračovat jako by se nic nedělo. „A co by se mělo dít? Budou lepší než obvykle?, otázal se.

Navzdory nedávné krizi v Gruzii se obchodní vztahy Ruska a Francie nijak nezhoršily, což bylo vidět i na nedávné návštěvě francouzského premiéra Françoise Fillona v černomořském letovisku Soči. Čižov připomněl, že podnikatelé doporučili zahájit vyjednávání o nové smlouvě již vloni během summitu EU-Rusko, který se tehdy konal v Lisabonu.

Ministři zahraničí Evropské unie se počátkem tohoto týdne dohodli, že budou ve vyjednávání o nové strategické smlouvě s Ruskem pokračovat bez ohledu na námitky Litvy. Vyjednávání bylo odloženo po krátké srpnové válce mezi Gruzií a Ruskem. Čižov pouze krátce vyjádřil své uspokojení nad tímto rozhodnutím a dodal, že rozhovory jsou pro EU přinejmenším stejně tak důležité jako pro Rusko. Čižov očekává zahájení rozhovorů na konci roku.

Fórum podnikatelů by se tentokrát mělo vyjádřit také ke světové hospodářské krizi, dodal ruský velvyslanec. Medveděv, Sarkozy a Barroso poletí přímo z Nice v sobotu do Washingtonu na summit zemí G20, od něhož se očekává zahájení reformy světového finančního systému.

Nejasná pozice Ruska

Na rozdíl od Evropské unie, která přišla s konkrétními návrhy řešení krize na nedávném mimořádném summitu Evropské rady, Rusko své návrhy před zahájením summitu G20 dosud nezveřejnilo. Podle nedávného prohlášení prezidenta Medveděva Rusko ale nedovolí, aby se nová podoba mezinárodního finančního systému stala „nástrojem jedné země, skupiny zemí nebo jednoho hospodářského systému, který ostatní přinutí platit za jeho vlastní hrubé chyby.

Čižov uvedl, že žádná ekonomika, ani Rusko, není chráněná před globální krizí. Uvedl ale, že Rusko je na tom o něco lépe díky tomu, že ruská burza je relativně malá, obchoduje na ní jen malý počet akcionářů a Rusko má navíc k dispozici „ochranné polštáře v podobě rezerv likvidity.

Ruský diplomat uvedl, že jeho země iniciativu svolat summit G20 přivítala, ale zároveň netrpí žádnými iluzemi, že by se mohlo podařit vyřešit všechny problémy za jediný den.

„Spustí to s největší pravděpodobností proces dalších diskusí, možná dalších summitů v různé podobě a různém složení, uvedl. Vyjádřil dále naději, že Medveděvova iniciativa na vytvoření nové podoby evropské a euroatlantické bezpečnosti, které se nedávno dostalo vřelého přijetí ze strany francouzského prezidenta, bude rovněž na programu jednání v Nice figurovat.

Další články na www.euractiv.cz

Sdílet tento příspěvek