Česko se stalo členem Evropské vesmírné agentury

14.11.2008
čtk

Česká republika se jako první východoevropská země stala členem Evropské vesmírné agentury (ESA). Ve všech pobočkách ESA byla symbolicky vyvěšena česká vlajka, uvedla agentura.

Česká republika může využít své hlasovací právo již na nadcházející ministerské konferenci ESA, která se koná 25. a 26. listopadu v nizozemském Haagu.

Dohodu o vstupu do Evropské vesmírné agentury podepsal letos v červenci český premiér Mirek Topolánek s generálním ředitelem ESA Jeanem-Jacquesem Dordainem. V září ji posvětily obě komory českého parlamentu.

ČR spolupracuje s agenturou už od roku 1996, kdy uzavřela rámcovou dohodu o spolupráci. Následně spolupracovala na programu ESA pro evropské státy (PECS), jehož cílem je příprava národních kapacit na plné členství v organizaci.

Čtyřletou účast na PECS česká strana letos úspěšně zakončila, když ESA při auditu ocenila připravenost národní infrastruktury. Do konce roku 2014 bude trvat přechodná fáze, kdy se český průmysl, vědecká obec a další organizace spojené s vesmírnými aktivitami přejdou na normy ESA.

Kromě ČR jsou členy ESA Rakousko, Belgie, Dánsko, Španělsko, Finsko, Francie, Německo, Řecko, Irsko, Itálie, Lucembursko, Nizozemsko, Portugalsko, Británie, Švédsko, Norsko a Švýcarsko.

ESA je mezivládní výzkumná a vývojová organizace, která se zabývá výzkumem vesmíru a technologií dobývání vesmírného prostoru. Organizace byla založena v roce 1975 a je uznávaným a rovnocenným partnerem americké NASA, Ruské kosmické agentury či japonské NASDA.

K hlavním úspěchům ESA patří především vývoj nosných raket Ariane a Vega, instalace modulu Columbus na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) a nákladní kosmická loď ATV. Velký přínos znamenal i výzkum planety Venuše sondou Venus Express, snímkování povrchu Marsu sondou Mars Express či přistání sondy Huygens na povrchu Saturnova měsíce Titan.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek