EU a Rusko obnoví jednání v prosinci

14.11.2008
čtk

Jednání o dohodě o strategickém partnerství mezi EU a Ruskem budou obnovena 2. prosince v Bruselu na úrovni šéfů delegací. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy na dnešním summitu v Nice rovněž vyzval ruskou hlavu státu Dmitrije Medveděva, aby „učinil pokrok“ ve stahování ruských sil z Gruzie.

Měl jsem příležitost prezidentu Medveděvovi říct, že by bylo třeba vykázat pokrok ve stahování ruských jednotek, konkrétně ze dvou oblastí. Z údolí Achalgori v Jižní Osetii a z vesnice Perevi mimo Jižní Osetii, prohlásil Sarkozy na tiskové konferenci po summitu EU-Rusko.

Ruský prezident mi na to řekl, že učiní vše, aby bylo nalezeno řešení a dosaženo pokroku a byly odstraněny třecí plochy, dodal Sarkozy.

Jak dnes na okraj summitu připomněl předseda Evropské komise José Barroso, EU zastavila jednání o strategickém partnerství s Ruskem právě v důsledku ruského vpádu na území Gruzie letos v srpnu. EU původně svůj požadavek formulovala tak, že v jednání se bude pokračovat až po plném odchodu ruských vojáků. Pondělní schůzka ministrů zahraničí zemí EU ale nakonec dala k oživení vzájemných vztahů EU-Rusko souhlas, přestože ruská strana ještě zcela nesplnila podmínky srpnového plánu příměří s Gruzií.

Medveděv na schůzce se Sarkozym vyjádřil plnou podporu francouzskému návrhu uspořádat po sobotním summitu zemí skupiny G20 ve Washingtonu do 100 dní další podobný summit, na němž by se řešily následné kroky.

Podstatou návrhu na další summit k řešení finanční krize je to, že nově zvolený americký prezident Barack Obama se ještě nebude moci sobotního summitu o změnách finančního systému zúčastnit jako šéf státu. Nový summit počátkem února by mu tak měl umožnit zapojit vlastní představy řešení.

Pokud já tomu rozumím, tak tuto myšlenku francouzského prezidenta podporujeme, řekla podle agentury AFP Medveděvova mluvčí Natalija Timakovová. Bude třeba věci prodiskutovat také s novým prezidentem USA, dodala.

Ruský prezident dal podle AFP najevo názory velmi blízké unijním, pokud se týče sobotního summitu ve Washingtonu. Podpořil změny v mezinárodním finančním systému a v jeho významných institucích, jako je Mezinárodní měnový fond (MMF) a Světová banka.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek