Solana očekává další jednání s Íránem

14.11.2008
čtk

Vysoký představitel EU pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana očekává v brzké době další jednání s Íránem ohledně jeho jaderného programu. Řekl to na okraj summitu EU-Rusko v jihofrancouzském Nice. Solana vedl dosud neúspěšná jednání s Íránem jménem skupiny velmocí.

Brzy by mohlo dojít k novým následným kontaktům – asi takovým, jaké vedli letos létě můj zástupce se zástupcem hlavního íránského jaderného vyjednávače Saída Džalílího, řekl Solana agentuře Reuters. Zatím ale nebylo přijato žádné určité rozhodnutí, dodal.

Podle Solany neexistují známky nějakého zásadnějšího průlomu v jednání s Íránem, je však třeba dalšími kontakty šanci na takový průlom udržovat. Každá nová schůzka může pokud poskytne dostatečné vyjasnění problematiky položit základy pro další debatu, uvedl Solana.

Solana se v tomto smyslu vyjádřil den poté, co se vysocí představitelé pěti stálých členů Rady bezpečnosti OSN sešli ve Francii, aby jednali o kontroverzním íránském jaderném programu. Do skupiny patří USA, Rusko, Čína, Británie a Francie jako členové RB OSN, a dále Německo, tedy státy souhrnně označované jako skupina 5+1.

Západ se už dlouhou dobu snaží přimět Teherán, aby ustoupil od aktivit, které podle jeho podezření mají vést k výrobě jaderných zbraní. To ale Írán vytrvale odmítá. Právě o uplynulém víkendu vypršela lhůta pro odpověď na nejnovější neformální nabídku Západu slibující Íránu dalekosáhlou hospodářskou spolupráci za alespoň dočasné zastavení některých jaderných
aktivit, především procesu obohacování uranu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek