Slovenské úřady utly extremistům tipec

15.11.2008
čtk

Slovenské ministerstvo vnitra rozhodlo o rozpuštění extremistického občanského sdružení Slovenská pospolitost.

Sdružení podle úřadů podněcovalo nenávist a nesnášenlivost na základě národnostních, rasových, náboženských i politických důvodů. O středečním rozhodnutí ministerstva dnes informovali zástupci úřadu vlády.

Ultranacionalistickou Slovenskou pospolitost-Národní stranu, která se hlásila k myšlenkám někdejšího prezidenta Jozefa Tisa, rozpustil nejvyšší soud už v roce 2006. Strana ve svých stanovách totiž mimo jiné navrhovala omezení volebního práva, což bylo v rozporu s Ústavou Slovenské republiky. Slovenská pospolitost pak ve své činnosti pokračovala jako občanské sdružení.

Na několika demonstracích sdružení zasahovala policie a některá shromáždění úřady ani nepovolily. Členové Slovenské pospolitosti pořádali pochody, na nichž byli převlečeni do uniforem připomínajících slovenský stát z fašistického období.

Vláda naprosto nebude tolerovat šíření národnostní či rasové nesnášenlivosti, případně neofašistická a neonacistická sdružení. Stejně nekompromisně ale zasáhne i proti všem cizincům, kteří přijdou na Slovensko takové ideologie šířit, uvádí se v tiskovém prohlášení slovenské vlády.

Nulová tolerance vůči extremistům by měla být uplatňována v celé Evropské unii, zdůrazňuje Bratislava.

Vláda Roberta Fica v minulých dnech odsoudila akci maďarských radikálů, kteří přišli do východoslovenského Kráľovského Chlmce v replikách fašistických uniforem. Policie 28 Maďarů obvinila z propagace fašismu. Tento incident ještě zvýšil napětí mezi Bratislavou a Budapeští, které vyvolal zásah slovenské policie proti výtržníkům, i maďarským, při fotbalovém zápase v Dunajské Stredě. Maďarští extremisté od té doby několikrát blokovali některé silnice na Slovensko.

Premiéři obou zemí budou společně hledat řešení situace při sobotní schůzce v Komárně.

Autor: euroskop

Sdílet tento příspěvek