EP schválil rozdávání ovoce a zeleniny zdarma

18.11.2008
čtk

Evropský parlament dnes schválil rozdávání ovoce a zeleniny od podzimu 2009 ve školách zdarma. O návrhu však ještě budou zítra rozhodovat ministři zemědělství členských států EU, kteří jej s největší pravděpodobností rovněž schválí.

Bezplatné rozdávání ovoce a zeleniny však nebude muset povinně zavést každý členský stát EU, bude záležet čistě na uvážení národní vlády. Česká vláda byla doposavad vůči návrhu velmi skeptická. Pokud česká vláda nakonec návrh Evropské komise podpoří, ovoce a zelenina v českých školách i tak pravděpodobně nebude úplně zadarmo. Některým státům včetně Česka se totiž po dlouhé diplomatické bitvě nejspíš podaří do návrhu prosadit, aby rodiče na ovoce a zeleninu mohli přispívat, přestože to Evropská komise zpočátku odmítala.

Návrh nařízení obsahuje klauzuli, která dává národním vládám pravomoc, aby mohly částečně ovlivňovat původ zemědělských produktů. Poslanci dokonce členské státy požádali, aby se ve školách objevovaly jen čistě evropské produkty. Evropští zemědělci se proto nemusí příliš obávat, že by jim dodávky ovoce a zeleniny do škol převzala konkurence ze zemí mimo Evropskou unii či konkurenční zemědělec z některého z členských států EU.

Evropská unie navzdory výtkám zákonodárců, že zpracované ovoce ztrácí „nutriční kvalitu“, zřejmě schválí, že žáci budou moci dostat například i salát z exotického ovoce či džus z čerstvého ovoce. Prakticky jedinou a hlavní podmínkou má být, aby do těchto produktů nebyl přidáván cukr. Celá aktivita je totiž zaměřena na boj s dětskou obezitou.

Jedinou neznámou zůstává výše nákladů. Evropská komise přislíbila, že na celou akci přispěje zhruba 90 miliony eur ročně (asi 2,2 miliardy korun). Státy by ze svých rozpočtů měly přispět zhruba 66 miliony eur ročně (zhruba 1,7 miliardy korun). V současnosti se ovšem nedá vyloučit, že částky budou ještě větší, protože Francouzi, kteří unii v současnosti předsedají, by rádi viděli, aby na dotaci putovalo více peněz.

Sdílet tento příspěvek