NATO nadále podporuje protiraketový systém

18.11.2008
čtk

Názor Severoatlantické aliance na výstavbu amerického protiraketového systému ve střední Evropě se od dubnového summitu nezměnil. Podle mluvčí NATO Carmen Romerové i nadále platí, že základna a radar v Poslku a ČR představují podstatný přínos pro ochranu spojenců.

Rozhodnutí přijaté (na summitu) v Bukurešti je naprosto zřejmé, nyní pokračujeme v analýzách, které se týkají dalších možností protiraketové obrany, řekla Romerová. Zástupci NATO na jaře zdůraznili, že radar i polská základna by měly být integrální součástí jakékoli budoucí protiraketové obrany na aliančním základě. NATO totiž i nadále plánuje svůj vlastní protiraketový deštník, který by chránil i jih Evropy.

Závěry summitu, v nichž lídři aliančních zemí vznik amerických protiraketových základen výslovně podpořili, odsouhlasil i francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Právě on ale minulý týden na summitu EU – Rusko v Nice po jednání s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem uvedl, že štít USA nijak nepřispěje k větší bezpečnosti v Evropě. Otázka základen by se podle Sarkozyho měla řešit v širším rámci na konferenci o evropské bezpečnosti někdy v polovině příštího roku.

Americký záměr na vybudování systému protiraketové obrany v Evropě vzbuzuje odpor především ze strany Ruska. Moskva považuje základny za ohrožení vlastní bezpečnosti a nedávno pohrozila, že by na jejich vznik reagovala rozmístěním raket Iskander v kaliningradské oblasti mezi Polskem a Litvou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek