Britský parlament přijal zákon o snížení emisí o 80 procent

19.11.2008
čtk

Britský parlament v úterý večer definitivně schválil zákon, podle něhož se Británie zavazuje, že do roku 2050 sníží své emise skleníkových plynů o 80 procent. Stává se tak první zemí na světě, která si dala takto závazný cíl.

Zákon ještě musí podepsat královna, to však je čistě formální krok. Přijetí zákona přichází v době, kdy v Evropské unii panují rozpory ohledně akčního plánu boje proti oteplování klimatu, který předpokládá snížení emisí oxidu uhličitého do roku 2020 o 20 procent a má být přijat do konce roku.

Ministr pro energetiku a klimatickou změnu Ed Miliband prohlásil, že tímto zákonem se Velká Británie stává světovým lídrem klimatické politiky. Je to první zákon tohoto druhu na světě, poznamenal. Přináší jasné poselství před diskusemi o klimatu v rámci Evropy i světa a ukazuje, že je možné přijmout seriózní opatření, uvedl.

Velká Británie původně uvažovala o tom, že své emise oxidu uhličitého, který je považovaný za hlavní příčinu oteplování planety, sníží do roku 2050 o 60 procent ve srovnání s rokem 1990. Premiér Gordon Brown však požádal výbor pro klimatickou změnu (CCC), aby prostudoval, zda by bylo možné emise snížit o 80 procent.

Výbor tyto zpřísněné podmínky podpořil a zdůraznil, že se teploty zvyšují rychleji než se předpokládalo, a proto je nebezpečí naléhavější. Cíl 80 procent je obtížně dosažitelný, ale lze jej realizovat, uvedl výbor. Doplnil, že ambiciózního cíle je možné dosáhnout za částku rovnající se jednomu až dvěma procentům HDP v roce 2050.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek