Brusel povzbuzuje státy EU k otevření pracovních trhů

19.11.2008
EUobserver

Navzdory strachu, že obě rozšíření EU v letech 2004 a 2007 povedou k masivnímu přílivu středo- a východoevropských pracovníků do zemí evropské patnáctky, tato situace zdaleka nenastala. Potvrzuje to včerejší zpráva Evropské komise.

Počet pracovníků z nově přistoupivších zemí v roce 2004, kteří nyní žijí na území „starých členských zemí, stoupl z 0,3% (z jejich celkové populace v roce 2003) na 0,5% koncem roku 2007. Většina jich žije především v Irsku a Spojeném království. Počet Bulharů a Rumunů vzrostl z 0,2 na 0,4% za stejnou dobu a jejich hlavní cílovou destinací se stala Itálie a Španělsko.

Ve skutečnosti do zemí staré 15 přichází více migrantů ze států mimo EU než z nových členských států. Evropská vnitřní migrace tak zůstává stabilní a podle zprávy „nové pracovní síly rozhodně nezpůsobují vážnější nepokoje na pracovních trzích. Naopak pracovníci z evropských nováčků přispěli k ekonomickému růstu tím, že odpověděli na tržní poptávku po pracovních silách tam, kde byli potřeba. Jejich vliv na nezaměstnanost tedy zůstává malý nebo vůbec žádný.

Brusel rovněž dodal, že většina přišedších pracovníků jsou „mladí, svobodní a pracující. Konkrétně 80% přišedších z 10 přistupujících zemí roku 2004 stejně jako 70 % Bulharů a Rumunů, kteří pracují v evropských zemích jsou mladší 35 let.

Vzhledem k těmto závěrům chce Komise „povzbudit členské státy, aby otevřely své pracovní trhy jak jen to bude možné. Rovněž ve zprávě připomíná, že „svoboda pohybu je právem každého občana EU a je jedním ze 4 základních svobod Evropské unie. Komise se současně domnívá, že úplné otevření trhů by snížilo procenta ilegálních zaměstnanců.

Členské státy EU směly omezit přístup k vlastním pracovním trhům pro nově přistupující země na maximálně 7 let. V současné době většina z evropské 15 – s výjimkou Německa, Rakouska, Belgie a Dánska – otevřela své trhy pro všechny přistoupivší země z roku 2004 (pro Kypr a Maltu nebyly restrikce vůbec zavedeny).

Většina starých členských zemí by měla do konce tohoto roku oznámit, jak bude v otázce pracovních trhů vůči 10 nováčků a Bulharsku s Rumunskem pokračovat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek