Economist o zapomenutém konfliktu v Podněstří

19.11.2008
Economist

Aktuální Economist píše o „zapomenutém konfliktu“ v Podněstří. Moldávie čelí v Podněstří podobné situaci jako Gruzie v Jižní Osetii a Abcházii. Oproti Gruzii však moldavská vláda zaujala vůči separatistům podporovaným Ruskem mírný přístup. Moldávie se liší od Gruzie také tím, že neusiluje o přijetí do NATO, píše Economist.

Tento týden ruský předseda vlády Vladimír Putin navštívil Moldavsko, aby protlačil novou iniciativu. Rusko na jejím základě sice neuzná nezávislost Podněstří, ale chce v něm udržovat vojenské síly. Tuto podmínku ostatní strany odmítají.

V poslední době se představitelé Moldavska a Podněstří nesetkali a moldavský prezident Vladimír Voronin byl poslán pryč, když chtěl navštívit svou domovskou vesnici v Podněstří. Vladimír Voronin také nazval prezidenta Podněstří Igora Smirnova „zlou silou, která proměnila region v hnisající ránu na těle Moldávie.

Evropská unie, která je od regionu vzdálená pouhých 100 km, nabízí jak cukr, tak bič. Příslib obchodu s EU podnítil více než 500 firem z Podněstří zaregistrovat se v hlavním městě Moldávie Kišiněvu. Na druhou stranu Pomocná evropská mise pro Moldavsko a Ukrajinu (EUBAM) usiluje o potlačení pašování zboží v oblasti. Ukrajinští a moldavští obchodníci totiž využívají „černou díru Podněstří k vyhnutí se placení cla za auta nebo třeba kuřata. V roce 2006 by tak podle údajů zjištěných EUBAM chudí obyvatelé Podněstří snědli dvanáctkrát více kuřat na osobu než Němci.

Vyřešení sporu v Podněsteří by podle Economistu přiblížilo Moldavsko a Ukrajinu blíže k Evropě. Také pro Rusko by přineslo vyřešení sporu možnost získat přátelskou základnu na okraji EU. Pokud by obě strany chtěly konstruktivní vztah, jak EU svým rozhodnutím obnovit partnerské rozhovory naznačila, potom by Podněstří bylo vhodným místem, kde začít, navrhuje Economist.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek