Francie zametá Sarkozyho výroky o základnách pod koberec

19.11.2008
čtk

Odmítavé výroky francouzského prezidenta Sarkozyho na adresu plánovaného amerického protiraketového štítu v Česku a Polsku, které pronesl minulý týden na summitu EU-Rusko, začala vláda v Paříži zametat pod koberec. Vyplývá to ze záznamu pondělní tiskové konference na francouzském ministerstvu zahraničí, kde pracovník tiskového odboru odkazuje pouze na prohlášení Sarkozyho z Washingtonu na summitu G20 o tom, že každá země má právo svobodně se rozhodnout o umístění systémů protiraketové obrany na svém území.

Jednu otázku k protiraketovému štítu, protože Sarkozy měl dvě trošku si protiřečící prohlášení. V Nice řekl, že tento štít nepřináší nic pro bezpečnost v Evropě. A pak ve Washingtonu, že je nakonec přijatelný. Jaký je tedy postoj Francie? zeptal se jeden z novinářů.

Ve Washingtonu prezident republiky jasně potvrdil svébytné právo států vybavit se protiraketovou obranou a přijímat opatření proti šíření balistických raket, a to zejména z několika oblastí, a citoval přitom zemi jako Írán. V této otázce tedy není nic nejasné. To bylo jasně řečeno vládám příslušných zemí, které mohly na tato prohlášení reagovat koncem minulého týdne, odpověděl nejmenovaný mluvčí.

Můžeme tedy považovat prohlášení v Nice za neuvážené? nedal se novinář. To bych rozhodně neřekl. Viděli jste, že prezident republiky slavnostně a jasně vyjádřil ve Washingtonu svébytné právo států vybavit se obranou proti šíření balistických raket v rámci dvoustranných dohod, které mohou uzavřít se Spojenými státy, reagoval nepříliš logicky mluvčí.

Podle svého pátečního vyjádření Sarkozy mířil jak proti záměru Moskvy rozmístit střely v kaliningradské enklávě, tak proti součástem amerického obranného štítu ve střední Evropě. V sobotu po ostrých reakcích Česka a Polska sice vyslovil znovu názor, že není bezprostřední a naléhavá potřeba rozmisťování základen v Evropě, ale zároveň znovu podpořil závěry letošního summitu Severoatlantické aliance v Bukurešti, který protiraketové plány zahrnul do širších bezpečnostních úvah NATO.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek