Růst ruských cel na automobily by ohrozil jednání o WTO

19.11.2008
čtk

Evropská komisařka pro obchod Catherine Ashtonová se včera vyjádřila, že ruské plány zvýšit cla na dovoz automobilů by mohly poškodit snahu Moskvy o vstup do Světové obchodní organizace (WTO). Komisařka poukázala, že Rusko by porušilo deklaraci z víkendového summitu G20 namířenou proti ochranářským opatřením.

Rusko nedávno naznačilo, že uvažuje o zvýšení cel, aby ochránilo domácí automobilové výrobce. Takovýto krok by byl v rozporu s duchem deklarace G20 a nenapomohl by procesu vstupování do WTO, který po nedávném summitu EU-Rusko nabral na dynamice, tlumočil postoj Ashtonové její mluvčí Peter Power. Světoví lídři včetně ruského prezidenta Dmitrije Medveděva na summitu slíbili, že nebudou zneužívat nynější globální krizi ke vztyčování nových obchodních bariér a budou bránit nástupu protekcionismu, který podle ekonomů prohloubil Velkou hospodářskou krizi z 30. let.

Náměstek ruského ministra financí Dmitrij Pankin v pondělí řekl, že plány Moskvy na výrazné zvýšení cel na automobily komuniké ze schůzky G20 neodporují. Power sdělil, že Evropská komise bude v případě ruského zvýšení cel znepokojena. Evropští činitelé o tom budou se svými ruskými partnery jednat příští týden v Ženevě, dodal.

Rusko je největší zemí, která dosud není ve WTO. Moskva jedná o vstupu již 15 let a letos celý proces narušil vpád ruských vojsk do Gruzie s jednostranným uznáním dvou odtržených gruzínských enkláv; další problém má Rusko s EU v tom, že neeliminovalo cla na export dřeva, což podle Bruselu poškozuje evropské, zejména skandinávské papírenství.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek