Srbsko chce u soudu OSN žalovat Chorvatsko z genocidy

19.11.2008
čtk

Srbsko prý odpoví na žalobu Chorvatska u haagského Mezinárodního soudního dvora (ICJ), ve které Záhřeb viní Bělehrad z genocidy během válek v bývalé Jugoslávii, protižalobou na svého západního souseda. V srbské televizi to v úterý prohlásil srbský ministr zahraničí Vuk Jeremić.

Srbsko chce u nejvyšší soudní instance OSN žalovat Chorvatsko kvůli genocidě, jíž se údajně dopustili chorvatští vojáci během ofenzivy z roku 1995. Ta tehdy přinutila desetitisíce Srbů opustit své domovy na chorvatském území.

Srbská vláda tak reaguje na úterní oznámení ICJ, že se bude zabývat případem, v němž Chorvatsko kvůli genocidě žaluje Srbsko. Údajné systematické vyvražďování Chorvatů nařízené Srbskem se podle obžaloby odehrávalo v letech 1991 až 1995 a jeho výsledkem byly tisíce mrtvých civilistů a válečných uprchlíků. Záhřeb proto také žádá od Bělehradu finanční kompenzace.

Srbsko se podle Jeremiče ve své žalobě, kromě násilí spáchaného během chorvatské ofenzivy z roku 1995, navíc soustředí i na zločiny loutkového chorvatského fašistického státu vůči Srbům během druhé světové války.

Celou kauzu otevřelo Chorvatsko už před dlouhou dobou, ale soud OSN musel nejdříve rozhodnout o tom, zda mu tento případ přísluší. Bělehrad totiž přišel s námitkou, že ICJ nemá v této věci žádné pravomoci, protože Srbsko v době podání žaloby v roce 1999 nebylo členem OSN. Soudní tribunál v Haagu však v úterý odhlasoval, že tuto námitku neuzná vzhledem k tomu, že Srbsko považuje za nástupnický stát bývalé Jugoslávie.

Soudu nejspíše potrvá několik let, než tento složitý případ rozhodne. Předchozí podobná kauza, v níž Srbsko z genocidy obvinila Bosna, se táhl od roku 1993 do roku 2007, tedy celých 14 let. ICJ nakonec rozhodl, že některé válečné zločiny spáchané srbskými vojáky v Bosně, například masakr ve Srebrenici, byly genocidou, ale že za ně nenese zodpovědnost Srbsko.

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) vznikl v roce 1946 k rozhodování sporů právní povahy mezi svrchovanými státy. V poslední době se na něj obrátilo například Srbsko, které podalo žalobu kvůli jednostrannému vyhlášení nezávislosti Kosova. Případy jednotlivců, kteří jsou obviněni ze zločinů proti lidskosti či z genocidy v jednotlivých období konfliktu v Jugoslávii, se zabývá Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY), který také sídlí v Haagu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek