Evropský parlament odložil hlasování o energeticko-klimatickém balíčku

24.11.2008
Euractiv

Evropský parlament nebude o energeticko-klimatickém balíčku hlasovat před summitem Evropské rady, který se bude konat ve dnech 11.-12. prosince. Poslanci se obávají, že by členské země stanovisku Parlamentu v tuto chvíli nemusely věnovat příliš velkou pozornost.

Evropský parlament se původně rozhodl, že bude o klimaticko-energetickém balíčku hlasovat ještě před zasedáním Evropské rady a vrcholní představitelé členských zemí tak budou moci jeho postoje na summitu zohlednit. Nyní se ale poslanci obávají, že vzhledem ke křehkému konsensu by členské státy nemusely brát na celou řadu pozměňujících návrhů zřetel.

Parlament bude i tak během zasedání stanoveném na 4. prosince 2008 diskutovat o čtyřech návrzích Evropské komise, které jsou součástí balíčku. Poslanci se ale domnívají, že dosud nedosáhli takového pokroku na to, aby do setkání vrcholných představitelů států a vlád mohli vystoupit se společným stanoviskem. EurActivu to sdělil zdroj z Evropského parlamentu.

Itálie a řada nových členských zemí s návrhy Evropské komise nesouhlasí a argumentují tím, že klimaticko-energetický balíček příliš zatíží jejich průmysl, který je silně závislý na výroby elektřiny z uhlí. Ve výsledku lze tedy očekávat, že summit přijme své rozhodnutí až na poslední chvíli. Řada oblastí je přitom vysoce sporných – jedná se zejména o způsob alokaci emisních povolenek v rámci další fáze obchodování v rámci systému EU ETS nebo o způsob financování demonstračních projektů při zavádění technologie zachycování a ukládání emisí oxidu uhličitého (CCS).

15. prosince se uskuteční další trojstranná jednání, jejichž účelem je zjistit, zda Evropský parlament souhlasí s tím, co bylo dojednáno na Evropské radě. K hlasování pak dojde 17. prosince, den po plenárním zasedání.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek