Sarkozy a Merkelová se neshodli na řešení finanční krize

24.11.2008
čtk

Mezinárodní finanční krize a plnění priorit francouzského předsednictví EU byly hlavními náměty dnešního jednání v Paříži mezi zástupci francouzské a německé vlády. Při této příležitosti se setkali také francouzský prezident Nicolas Sarkozy a německá kancléřka Angela Merkelová.

Obě země stály u zrodu plánu finanční záchrany zemí se společnou měnou eurem, kdy slíbily napumpovat do bank v případě potřeby stovky miliard eur. Obnovy důvěry v bankovním systému, kde se omezil úvěrový trh na minimum, ale nebylo zatím dosaženo a burzy zažívají nadále prudší výkyvy, než je pro normální běh ekonomiky zdrávo.

Z dnešních výroků Sarkozyho a Merkelové vyplývá, že Francie a Německo se příliš neshodly, s jakou rychlostí a v jakém rozsahu je zapotřebí pokračovat v přijímání kroků proti pokračující ekonomické krizi v Evropě. Zastávají ale stejný názor v tom, že jedním ze základních řešení je modernizace evropského průmyslu, přičemž oba státy mají být jejím motorem v oblasti investic, inovace a výzkumu.

Merkelová varovala před překotným přijímáním opatření směřujících k obnově hospodářství v Evropské unii zasažené krizí. Souhlasila podle Sarkozyho sice s tím, že patrně další kroky jsou nutné a že musejí být koordinované, sama ale dodala, že je nutné také analyzovat důsledky již přijatých opatření a pak se rozhodnout, co dál. Sarkozy v této souvislosti poznamenal, že Francie jedná a Německo přemýšlí.

Merkelová kladla důraz na finančně nenáročná opatření, čímž podle prvních komentářů narážela tak trochu na to, že v roce 2009 čekají Německo parlamentní volby a že není pro koaliční vládu nasnadě novými výdaji prohlubovat očekávaný rozpočtový deficit poté, co letos se podařilo horko těžko udržet vyrovnaný rozpočet.

Sarkozy a Merkelová se shodli v tom, že všeobecné snižování DPH nepovažují jejich vlády za vhodné. Plán, který chystá uplatnit Velká Británie, považuje Sarkozy za zbytečný v době, kdy Evropa začíná čelit deflaci. Francouzská ministryně hospodářství Christine Lagardeová předtím řekla, že omezení DPH by vedlo spíše k rozšiřování marží velkoobchodů, což není nutné, a k zvýšení dovozu, což by více prospívalo cizím ekonomiím a méně té francouzské.

Sarkozy také prohlásil, že obě země nenechají padnout automobilový průmysl, který zaměstnává jen ve Francii přímo či nepřímo deset procent aktivního obyvatelstva, a to v době kdy Spojené státy chystají pro svoje výrobce velkorysou finanční pomoc. Dodal, že cílem EU je udržet automobilový průmysl v Evropě, tedy aby se nestěhovaly továrny do mimoevropských oblastí s podstatně levnější pracovní silou. Pomoci koncernům mají třeba ve Francii finanční příspěvky na rozvoj elektrických motorů či daňové úlevy pro ekologicky čistá vozidla. O potřebě cílené pomoci v podobě daňových úlev i v dalších odvětvích, například pro řemeslníky, hovořila i kancléřka.

Sarkozy také řekl, že s Merkelovou konstatovali kladný vývoj v ratifikačním procesu Lisabonské smlouvy, která má reformovat instituce EU. Jmenovitě si pochvaloval, že švédský parlament ji schválil a že český premiér Mirek Topolánek dal najevo, že očekává souhlas ústavního soudu s přijetím smlouvy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek