Ministři V4 jednali o východní politice EU

25.11.2008
čtk

Ministři zahraničí zemí visegrádské skupiny (V4) se včera na setkání ve Varšavě se svými kolegy z pobaltských států, z Rumunska a z Bulharska shodli, že Evropská unie by měla být otevřenější a vstřícnější vůči zemím za svou východní hranicí. Polsko navrhuje například snížit cenu víz pro Ukrajinu, Bělorusko a další státy. S Ruskem by EU měla podle ministrů vést dialog, ale pouze pokud Moskva splní mírové sliby dané Bruselu po rusko-gruzínském konfliktu. Ministři jednali také o energeticko-klimatickém balíčku navrhovaném Evropskou komisí.

Shodli jsme se, že východní politiku budeme dělat spolu, řekl ČTK po jednání český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Podle něj musí být sousedská politika EU vyvážená, což znamená, že politici ze střední a východní Evropy nebudou mít nic proti posílení vztahů se zeměmi na jih od Středozemního moře, ale že je nutné se také držet pevniny. Co nejlepší vztahy musíme udržovat se státy, které jsou na východ od EU. Potřebují naši podporu pro svůj vývoj na cestě k demokracii, a tudíž k blahobytu, uvedl šéf české diplomacie.

Ministři se shodli, že by Evropská unie měla vést za určitých podmínek dialog s Moskvou. Rusko by mělo dodržet, co slíbilo, upozornil Schwarzenberg. Dodal, že je z různých důvodů nutné s Ruskem hovořit, ale neznamená to, že politici budou zapomínat na to, co Kreml slíbil.

Ministři vyjádřili také snahu mluvit jedním hlasem ve věci takzvaného energeticko-klimatického balíčku EU. Na podrobnostech plánu boje s globálním oteplováním se chce Brusel dohodnout do konce letošního roku. Některé země, včetně Polska a ČR, přitom chtějí prosadit určité ústupky kvůli obavám, že by přísná ekologická opatření poškodila jejich ekonomiky.

Šéf polské diplomacie uvedl, že Polsko souhlasí s tím, že by se mělo uhlí spalovat užitím moderních technologií, které jsou šetrné vůči přírodě. Ale rozhodně nemůžeme být trestáni za to, že spalujeme uhlí, zdůraznil Sikorski. Bůh nám dal uhlí, jinému plyn a jinému o pár let demokracie navíc, během nichž mohl postavit jaderné elektrárny, doplnil. Podle něj by nemožnost spalovat uhlí vedla k větší závislosti na dodávkách energie ze zahraničí, tedy hlavně z Ruska. Polsko přitom usiluje o snížení energetické závislosti na Moskvě.

Polsko podle Sikorského nebude váhat užít veta, aby zablokovalo špatné návrhy. Žádné dobré prý zatím Varšava od Francie, která nyní předsedá EU, nedostala. Věříme, že francouzský prezident Sarkozy přiveze do Gdaňsku štědrý dárek v podobě přijatelného návrhu, dodal Sikorski. Sarkozy přijede 6. prosince do Gdaňsku na setkání premiérů zemí střední a východní Evropy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek