Ústavní soud rozhoduje o Lisabonské smlouvě

25.11.2008
čtk

Ústavní soud (ÚS) projedná soulad Lisabonské smlouvy s českou ústavou. Jednání se zúčastní politici včetně prezidenta Václava Klause. Rozhodování soudu možná potrvá i déle než obvyklý jeden den.

Česko je v EU poslední zemí, která o smlouvě dosud nijak nehlasovala. Lisabonská smlouva má Unii po neúspěchu tzv. euroústavy přinést potřebné reformy institucí a rozhodování. Česko bude od ledna příštího roku Evropské unii předsedat.

Jednání se chtějí zúčastnit odpůrci Lisabonské smlouvy. Před budovou soudu se ještě před začátkem jednání sejdou členové Národní strany, hnutí Právo a Spravedlnost a iniciativy D. O. S. T.

Svůj nesouhlas s dokumentem, který podle nich ohrozí suverenitu země, chtějí vyjádřit i přes zákonný zákaz demonstrací a shromáždění v okruhu 100 metrů kolem soudu.

Je možné, že při jednání před ÚS přijde řeč i na požadavky sudetských Němců. Klaus a další kritici smlouvy totiž před časem vyjádřili obavu o to, zda ratifikace dokumentu neohrozí platnost Benešových dekretů, případně nerozpoutá vlnu restitučních žalob. Představitelé české diplomacie podobné obavy odmítli.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek