Většina podpořila rozšíření autonomie Grónska

26.11.2008
čtk

Pro větší autonomii Grónska na Dánsku hlasovalo v referendu 75,5 procenta voličů. Referenda se zúčastnilo přes sedmdesát procent lidí. V Grónsku žije 39 tisíc Inuitů. Průzkumy veřejného mínění předem naznačovaly, že Gróňané další krok k samostatnosti ostrova podpoří.

Děkujeme grónskému lidu za tento krásný výsledek, řekl po oznámení výsledků předseda grónské vlády Hans Enoksen. Grónsko získalo mandát k cestě dále, dodal s narážkou na cíl získat v budoucnu nezávislost.

Výsledek referenda není pro grónskou ani dánskou vládu závazný. Obě ale slíbily, že jej budou respektovat. Novela o rozšířených pravomocích by měla vstoupit v platnost v den grónského státního svátku 21. června 2009, právě 300 let po začátku dánské kolonizace.

Podle nového zákona budou grónské orgány postupně přebírat kontrolu nad soudnictvím, policií, vězeňstvím a přírodními zdroji ostrova. Doposud zodpovídali jen za některé vnitřní záležitosti, jako je školství, zdravotnictví, sociální či bytová politika.

Úvahy o větší nezávislosti Grónska na Dánsku podnítil nález zásob ropy u grónského pobřeží, jejíž množství by se podle některých odhadů mohlo rovnat nerostnému bohatství jedné z největších palivových velmocí světa Norska. V takovém případě ale Dánsko začne Grónsku krátit štědré dotace až 3,5 miliardy dánských korun (12 miliard Kč) ročně.

Grónsko bylo dánskou kolonií od roku 1721, v roce 1953 se stalo spolu s Dánskem a Faerskými ostrovy státním společenstvím. Na základě referenda je od roku 1979 samosprávné ve vnitřních záležitostech.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek