Zasáhne EU v Kongu?

27.11.2008
čtk

Evropská unie by měla vyslat vojenské síly do východního Konga, aby zde ochránily civilní obyvatelstvo před vlnou násilí, které tuto africkou zemi sužuje. Vyplývá to podle agentury AP z prohlášení, které podepsala řada významných politiků, představitelů OSN a zástupců církve, včetně bývalého československého a českého prezidenta Václava Havla. V Kongu v srpnu vypukly ostré střety mezi tutsijskými povstalci Laurenta Nkundy a konžskou armádou.

To by pomohlo zachránit životy stovek tisíců civilistů, které jsou nyní v ohrožení, stojí v dopise adresovaném vůdcům členských zemí EU. Mezi signatáři výzvy je 16 současných nebo bývalých politiků a duchovních, kromě Havla například i jihoafrický arcibiskup Desmond Tutu a bývalý německý ministr zahraničí Joschka Fisher.

Rada bezpečnosti Organizace spojených národů minulý týden schválila posílení mezinárodní mírové mise OSN (MONUC) v Kongu, kde probíhající boje způsobily vážnou humanitární krizi a vyhnaly z domovů kolem čtvrt milionu lidí. Celkový počet mírových sil v Kongu tak bude po zvýšení o 3100 vojáků činit zhruba 20.100 mužů.

Shromáždění a rozmístění těchto sil bude však podle OSN trvat několik měsíců, což podnítilo hlasy požadující po EU, aby do Konga vyslala své jednotky rychlého nasazení. Názory unijních zemí na přijetí takového rozhodnutí se ale rozcházejí. Zastáncem vyslání bojových oddílů EU je Francie, mezi odpůrce se řadí Británie a další státy, podle nichž by se měla dát přednost vojákům z afrických zemí.

Bez rychlé reakce EU by podle aktérů výzvy mohlo v Kongu dojít k ukrutnostem podobným těm, které se v devadesátých letech udály ve Rwandě a na Balkáně. Vlády zemí EU by proto měly dostát své zodpovědnosti za ochranu civilistů v tomto vyostřujícím se konfliktu, aby se už nikdy nemohly opakovat scény, jaké se odehrály při masakru muslimů v bosenské Srebrenici.

Svůj podpis pod výzvu šéfům EU také připojili miliardář George Soros, bývalá irská prezidentka Mary Robinsonová a jihoafrický exprezident Frederik Willem de Klerk.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek