Češi chtějí víc informací o miliardě eur na pomoc chudým zemím

28.11.2008
čtk

Česko není spokojeno s informacemi Evropské komise, které se týkají poskytnutí jedné miliardy eur (přes 25 miliard korun) na pomoc zemědělcům v rozvojových zemích. Novinářům to dnes v Bruselu řekl ministr zemědělství Petr Gandalovič. Praha chce víc dat, aby bylo jasné, jak se s těmito penězi, které půjdou z unijního rozpočtu z kapitoly zemědělství, bude nakládat.

To, že EU poskytne zemědělcům v chudých zemích, a to zejména v Africe, miliardu eur do roku 2010, už unie rozhodla minulý týden na zasedání šéfů resortu financí. Tyto prostředky budou vzaty z peněz určených na zemědělství. Použity by měly být na nákup osiv či hnojiv.

Evropská komise s tímto návrhem přišla už před půl rokem. Reagovala tak na prudký růst cen potravinových komodit a celkovou potravinovou krizi, kterou v řadě chudých zemí provázely nepokoje. Ceny potravin mezitím začaly klesat a krize do určité míry pominula. Evropská komise nyní bude muset ještě upřesnit kritéria, kam tato pomoc zamíří a jakým způsobem se bude rozdělovat. Trochu jasněji by o tom mělo být snad ještě do konce roku.

Nejsem příliš spokojen s informacemi, které dosud byly poskytnuty. Je to klasický princip, že o desítkách milionů Evropská komise hovoří mnoho hodin a diskutuje se o detailech jednotlivých programů. O jedné miliardě jsme se dozvěděli jenom to, že bude investována správně a v těch nejpotřebnějších teritoriích, a že k tomu budou částečně využívány i neziskové organizace, řekl dnes ministr zemědělství Petr Gandalovič. Myslím, že to není dostatečné, dodal. Bude proto prý iniciovat dotazy komisi, aby se členské země dozvěděly víc o tom, jak se bude s penězi nakládat a zda nemohou být nějak zneužity režimy v zemích, kam by měly zamířit. Podobný postoj na dnešním jednání ministrů zemědělství zastávaly i některé další země, třeba Polsko.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek