V Poznani začal summit OSN o změnách klimatu a nástupci Kjóta

01.12.2008
čtk

Polský premiér Donald Tusk dnes v Poznani zahájil dvoutýdenní konferenci OSN o změnách klimatu a dohodě, která by měla nahradit Kjótský protokol. Tusk vyzval světovou veřejnost, aby i přes mezinárodní finanční krizi nepolevovala v boji proti příčinám oteplování země. Zdůraznil také, že k péči o ochranu klimatu je nutná globální solidarita, trpělivost a vzájemné pochopení.

Konference v Poznani skončí 12. prosince. Do Polska přijede více než 10.000 hostů z přibližně 190 států světa, chybět zde nebudou ani antiglobalisté, kteří chystají protesty. Ministři životního prostředí jednotlivých zemí se zúčastní posledních dvou dnů konference, kterou v té době bude řídit generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Českou republiku bude zastupovat místopředseda vlády a ministr životního prostředí Martin Bursík. Poznaňské jednání má podle mluvčího ministerstva Jakuba Kašpara pro ČR specifický význam. Vzhledem k tomu, že od ledna Česko přebírá předsednictví od Francie, povede jménem EU jednání s dalšími partnery v čele s novou americkou administrativou prezidenta Baracka Obamy.

Předseda 14. světové konference o klimatu, ministr životního prostředí hostitelské země Maciej Nowicki, dnes vyjádřil naději, že zdejší diskuse vytvoří solidní základy pro vznik nástupnické dohody Kjótského protokolu, jejíž budoucí rámec by na setkání v Poznani měli odborníci navrhnout. Platnost Kjótského protokolu, nejdůležitějšího mezinárodního dokumentu týkajícího se ochrany ovzduší, vyprší v roce 2012. Evropská unie usiluje o to, aby finální dohoda byla přijata na příštím summitu, který se uskuteční za rok v dánské Kodani. Odborníci zdůrazňují, že najít kompromis bude velmi těžké, protože světová hospodářská krize prohlubuje nechuť mnoha zemí k rozhovoru o penězích na boj se změnami klimatu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek