Vztahy mezi Moskvou a Minskem skřípou

01.12.2008
čtk

Jednání špiček rusko-běloruského soustátí, na které měl do Moskvy dnes přiletět běloruský vůdce Alexandr Lukašenko, bylo odloženo na neurčito. Moskva a Minsk se totiž nedokázaly dohodnout na dalším rozvoji společného státu, který zůstává dosud na papíře, Lukašenko si v předvečer jednání troufl kritizovat Kreml a ani dosud nepřistoupil k uznání nezávislosti gruzínských separatistických provincií Jižní Osetie a Abcházie, jak prý slíbil Moskvě za půjčku dvou miliard dolarů. „Mezi Moskvou a Minskem vypukl další skandál, tentokráte na nejvyšší úrovni,“ napsal dnes ruský list Kommersant.

Jednání bylo odloženo už podruhé v krátké době. Původně se mělo konat začátkem listopadu, ale po schůzce prezidentů Dmitrije Medveděva a Lukašenka 25. října bylo odloženo bez udání důvodu. Nyní podle oficiální verze v předvečer jednání jedna ze stran přišla s tak podstatnými návrhy, že potřebují další čas.

Od jednání si Bělorusové podle Kommersantu slibovali, že se stane přelomem. Ruští diplomaté od Lukašenkovy návštěvy čekali přinejmenším podpis dávno připravené dohody o společné protivzdušné obraně. Ale podle všeho se oběma stranám nepodařilo dohodnout na pořadu jednání, na kterém se podle deníku mělo rozhodovat o přijetí společné ústavy či o přechodu k zúčtování v jedné měně.

Koncem minulého týdne si Lukašenko v rozhovoru pro agenturu AFP postěžoval, že ruské návrhy společné ústavy jsou mnohem slabší než stávající dohoda o vytvoření svazového státu. To nejmenovaný činitel z Kremlu označil v listu za další lež, protože Rusko nejednou potvrzovalo své přání prohlubovat integraci, ale chyběla vstřícnost běloruské strany. Moskva je kdykoliv připravena k jednání, ale to bez konkrétních rozhodnutí nemá smysl.

Vzápětí poté, co Moskva převedla Minsku miliardu dolarů ze slíbeného dvoumiliardového úvěru, ruský velvyslanec v Minsku Alexandr Surikov připomněl, že Bělorusko dosud nesplnilo slib uznat Abcházii a Jižní Osetii. Pokud přijmeme rozhodnutí o Abcházii a Jižní Osetii, bude to naše rozhodnutí, a ne rozhodnutí pod tlakem Moskvy. Žádný nátlak bych v tomto směru nesnesl, odpověděl Lukašenko v rozhovoru pro AFP.

Za takových okolností v Kremlu shledali neúčelným přijímat prezidenta (Lukašenka), napsal Kommersant. Podle listu není vyloučeno, že zakrátko Rusko přijme proti Bělorusku sankce v podobě zákazu dovozu zemědělských výrobků.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek