Dalajlama vystoupil před europoslanci

04.12.2008
čtk

Tibetský duchovní vůdce před europoslanci kritizoval chamtivost a přílišný důraz, který současný svět klade na materiální statky. Cesta dalajlamy do Evropy vyvolala nevoli Číny, která odvolala summit s EU, který se měl uskutečnit v pondělí v Lyonu.

Materiálně jsme rozvinutí, ale jinak jsme často nešťastní, řekl tibetský důchovní vůdce. Lidé po celém světě mají podle něj společnou touhu – žít šťastný a úspěšný život. Brání jí však příliš stresu, ambicí a chamtivosti.

Je proto důležité, aby lidé našli vnitřní klid, a k tomu může pomoci náboženství, ale i prostý selský rozum, řekl dále. Důležité je, aby se pozornost od materiálních hodnot obrátila k hodnotám lidským.

Za další významnou věc dalajlama považuje harmonii mezi náboženstvími. Všechna náboženství mají společné poselství a cíle, i když k nim dospívají různými cestami. Harmonie mezi náboženstvími je proto možná, míní tibetský duchovní vůdce. Náboženství navíc dokážou omezovat chamtivost, kterou považuje za jednu z hlavních příčin současných celosvětových hospodářských potíží.

Dalajlama se ve svém vystoupení dotkl i tibetsko-čínského problému. Zopakoval, že jeho cílem není samostatnost, ale autonomie Tibetu. Každý Tibeťan chce modernizovaný Tibet, z materiálního hlediska je proto naším zájmem zůstat součástí Číny, řekl dalajlama s tím, že čínská vláda jej přesto stále považuje za separatistu. Klíčové proto podle něj je, aby mezi Tibetem a Čínou vznikla atmosféra důvěry a vzájemného respektu.

V pondělí jednal dalajlama v Praze s českými představiteli, například soukromě s premiérem Mirkem Topolánkem a s exprezidentem Václavem Havlem. Přitom upozornil na pokračující čínskou politiku represí v Tibetu směřující podle něj ke změně národnostní situace v regionu. Vyzval mezinárodní společenství, aby neopouštělo kritické postoje vůči dodržování lidských práv v Číně.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek