Francie podpoří oživení ekonomiky 26 miliardami eur

04.12.2008
čtk

Francouzská vláda vyčlení 26 miliard eur na oživení ochabující ekonomiky země. Částka představuje 1,3 procenta HDP. Oznámil to francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Mezi hlavní prioritry prezident zařadil podporu bytové výstavby, automobilového průmyslu a opětovné zvyšování zaměstnanosti.

Pokud by finanční injekce zvýšily hospodářský růst v příštím roce o 0,6 procenta, rozpočtový deficit by se prohloubil na 3,9 procenta HDP. Původní představa vlády počítala se stropem 3,1 procenta hrubého domácího produktu.

Stát se podle Sarkozyho například chystá urychlovat vracení daňových přeplatků firmám. Místo, aby to činil na konci roku, bude to dělat již od začátku roku.

Francouzský prezident zároveň zdůraznil, že nenechá znevýhodnit francouzský automobilový průmysl v době, kdy USA přistupují k mohutné podpoře tohoto odvětví. Podle něho stát se chce vložit jako garant mezi výrobce a kupující v systému nákupu aut na splátky. Prezident upozornil, že na splátky si pořizují vozidla tři čtvrtiny Francouzů, a že je tedy nutné především
zajistit, aby se tento systém nezhroutil.

Kvůli finanční krizi s nejistými vyhlídkami domácností na splácení dluhů klesl prodej automobilů ve Francii téměř k nule a některé zdroje hovoří o jednom milionu aut ve skladech.

Stát chce v rámci politiky zaměstnanosti zbavit v roce 2009 firmy zátěže sociálních příspěvků na každého nově přijatého zaměstnance. Sarkozy zároveň řekl, že ani jediný cent pomoci nedostanou společnosti, které se pouštějí do takzvané delokalizace, tedy stěhování výrobních kapacit do jiných zemí s levnější pracovní silou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek