Řecko se přidalo k „nekuřáckým“ zemím

04.12.2008
čtk

Řečtí kuřáci nesmí od 1. července 2009 kouřit ve všech veřejných prostorách. Termín oznámil ministr zdravotnictví Dimitrios Avramopulos. Vláda se rozhodla, že zavede předpis o půl roku dříve.

Rozhodli jsme se, že začneme o šest měsíců dříve, protože v létě lidé tráví více času pod širým nebem a tuto změnu snadněji přijmou, řekl Avramopulos.

Zákaz kouření bude platit v kavárnách, barech a restauracích stejně jako na diskotékách a v nočních klubech. Podle nových předpisů čekají ty, kdo je poruší, tvrdé tresty. Majitelům kaváren a barů hrozí pokuty až do výše 20.000 eur (500.000 Kč).

Cílem nového opatření je naplňovat politiku EU, která usiluje o ochranu nekuřáků. Podle údajů ministerstva zdravotnictví kouří 45 procent všech dospělých Řeků. Na následky kouření v Řecku podle údajů ministerstva ročně zemře na 6000 lidí.

Postoj Řecka byl ke kouření tradičně velmi shovívavý a všechna dosavadní omezení pro nekuřáky se dosud míjela účinkem. Řecká vláda se již zákaz kouření ve veřejných prostorách pokusila zavést v roce 2003, ale kromě zdravotnických zařízení a taxíků se v podstatě nikde nedodržoval. Téměř žádný bar v Aténách například nemá nekuřáckou zónu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek