Dalajláma apeluje na EU, aby se zapojila do řešení Tibetu

05.12.2008
EUobserver

Buddhistický vůdce v exilu Dalajláma včera ve svém projevu v Evropském parlamentu uvedl, že Tibet byl před příchodem Číňanů chudší a že 6 milionů Tibeťanů vítá modernizaci své společnosti. Dalajláma je na cestě po Evropě, kde by rád našel podporu pro svou vizi více autonomního Tibetu.

„Je v našem zájmu zůstat součástí velkého národa jako je Čína. Nejsme separatisté, uvedl 73letý mnich. Ve svém projevu zdůraznil, že EU musí vést s Čínou úzký dialog, v jehož rámci bude ukazovat na případné chyby čínské diplomacie. Čína si podle něj zaslouží být supervelmocí, ale nemá dostatečnou morální autoritu právě kvůli okupaci Tibetu. „Díky nedodržování lidských práv, svobody vyznání a projevu, kvůli obrovské cenzuře, není její obraz na mezinárodní scéně nejlepší.

Dalajláma byl pozván do Bruselu v rámci roku mezikulturního dialogu, který se snaží navázat bližší vztahy mezi Evropou a jinými etniky, kulturami a jazyky. Přesto Dalajlámova návštěva vyvolala nevoli Číny, která odvolala svou účast na summitu EU-Čína. Na druhou stranu se experti neobávají, že by tato návštěva vzájemné vztahy poškodila dlouhodobě. EU dováží z Číny zboží za zhruba 231 miliard euro, Čína naopak dováží za 72 milirad euro.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek