Východoevropské země budou jednat o klimatickém balíku EU

06.12.2008
čtk

O unijním plánu snižování emisí budou dnes v Gdaňsku jednat prezidenti a premiéři devíti východevropských zemí Evropské unie.

Do debaty se zapojí i francouzský prezident Nicolas Sarkozy, jehož země nyní předsedá EU. Česko, které předsednictví převezme 1. ledna, bude reprezentovat vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra. Premiér Mirek Topolánek se dnes účastní v Praze volebního kongresu ODS.

Soubor ambiciózních opatření v rámci boje s nepříznivými klimatickými změnami by měla EU schvalovat koncem příštího týdne na summitu v Bruselu. Rozhovory v Polsku jsou chápány jako jedna z posledních šancí, jak dosáhnout kompromisu.

Unie se loni na jaře zavázala, že do roku 2020 sníží objem emisí skleníkových plynů alespoň o 20 procent. Zároveň slíbila, že zvýší podíl obnovitelné energie na krytí energetické spotřeby na pětinu.

Evropská komise v rámci realizačních opatření navrhla, aby elektrárenské firmy kupovaly všechny emisní povolenky na otevřené aukci. Varšava tvrdí, že povinnost kupovat 100 procent povolenek by způsobila významný růst cen proudu, protože přes 90 procent energie v Polsku pochází z uhlí. Polsko proto představilo vlastní návrh. Varšavu podpořily mimo jiné Česko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a pobaltské země.

Polsko očekává, že Sarkozy přiveze do Gdaňsku návrh, který by zmírnil negativní postoj vůči unijnímu klimatickému balíčku.

Ministři životního prostředí EU po svém čtvrtečním jednání v Bruselu naznačili, že kompromis je blízko. Na postoj EU čekají mimo jiné účastníci konference OSN o klimatu, která se koná v Poznani. Delegáti se zatím přou o to, kdo a jak má v budoucnosti snížit emise oxidu uhličitého (CO2).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek