Dostanou kinder vajíčka výjimku?

08.12.2008
čtk

Evropská komise navrhuje novou směrnici, která má přinést přísnější kritéria pro dovoz hraček a kontrolu jejich bezpečnosti. Legislativní návrh počítá také se zákazem přibalování hraček k potravinám. Výjimku tvoří takzvaná kinder vajíčka. Zakázáno má být též používání vonných látek a magnetů.

Schvalování nové směrnice bude na programu v lednu, tedy v době, kdy bude unii předsedat Česká republika. Zástupcům tisku to dnes sdělila poslankyně Evropského parlamentu Zuzana Roithová. Pokud bude směrnice schválena, bude to podle Roithové znamenat lepší ochranu dětí před škodlivými látkami, kterými jsou nechvalně proslulé zejména hračky z Asie. Zakázané výrobky bude navíc možné zlikvidovat, a zamezit tak jejich dalšímu šíření.

Součástí směrnice je zákaz 55 alergenů. U dalších bude muset být uvedeno varování na obalu hračky. Zaveden bude i přísný režim pro karcinogenní látky. Ty by měly být úplně zakázány. Členské státy EU budou povinny vytvořit systém sankcí za porušení nařízení. Dovozci budou mít právní odpovědnost za kvalitu a bezpečnost hraček, jinak budou pokutováni. Povinností bude také uvádět to, odkud byl dovážený výrobek nakoupen a kdo jej vyrobil. Půjde tak snadno určit původ škodlivé hračky, což je dnes často problém, tvrdí Roithová.

Poslankyně je toho názoru, že směrnice bude v lednu schválena, neboť text je kompromisem vzniklým z debat s Evropskou radou. Pokud se tak stane, budou mít firmy dva roky na provedení patřičných úprav ve výrobě a dovozu, než začne nařízení definitivně platit.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek