Flotila EU se vydala na proti-pirátskou misi k somálskému pobřeží

08.12.2008
EUobserver

EU se chystá na svou vůbec první námořní misi – proti pirátům u somálského pobřeží. Ministři zahraničích věcí Unie by dnes měli stanovit pravidla fungování celé mise.

Pod velením Velké Británie by mělo 6 lodí a 3 letadla doprovázet humanitární a obchodní lodě jednou z nejpoužívanějších námořních cest, skrze Adenský záliv, kde se zaznamenává až 100 pirátských útoků ročně.

Mise s názvem Atlanta by měla trvat celý rok a bude rovněž první akcí EU pod britským velením. Dnes by měli ministři zahraničí Unie schválit pravidla fungování mise i pro případ útoku.

Evropská mise bude čelit i problémům s podporou místních pobřežních komunit pirátům, kteří jsou zde považováni za hrdiny a somálskými rybáři najímáni na ochranu před rejdaři z jiných zemí.

Efektivitu flotily EU vidí evropští představitelé především v její ochranitelské funkci pro humanitární lodě. Představa, že vyřeší problém pirátství na celé námořní cestě je naivní. Současné zvyšování počtu lodí mezinárodního společenství zatím pirátským útokům příliš nezabránilo, pouze je donutilo koncentrovat se v několika oblastech.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek