Jaká je budoucnost vztahů mezi EU, Ruskem a USA?

08.12.2008
Euroskop

Ve čtvrtek se v budově Černínského paláce při příležitosti blížícího se zahájení českého předsednictví Evropské unie sešli experti z celé Evropy, aby debatovali o prioritách a vyhlídkách Evropské unie v nejbližších letech. Konferenci pořádal Ústav mezinárodních vztahů ve spolupráci s Transevropskou asociací politických studií (TEPSA), EU-CONSENT a Jean Monet Centre of Excellence in European Studies. Jeden z panelů byl věnován vztahům mezi EU a jejími hlavními mezinárodními partnery – Spojenými státy a Ruskem.

Panelisté se věnovali především vztahům mezi Evropskou unií a Ruskem, které jsou v současnosti následkem srpnové gruzínské krize nejnapjatější od pádu železné opony. Co se týče vztahů se Spojenými státy, experti se shodli, že stále musíme vyčkávat, co nového přinese nastupující administrativa prezidenta Obamy.

Arkady Moshes z finského Institutu pro mezinárodní vztahy v úvodu upozornil, že bude mluvit o evropsko-ruských vztazích. Evropsko-ruské vztahy podle něj nejsou totéž, co evropská politika vůči Rusku. Evropská politika vůči Rusku existuje pouze na úrovni jednotlivých evropských států a ne v rámci celé Evropské unie.

Ukazuje se to především v energetické politice, jelikož EU doposavad nevytvořila společnou energetickou politiku. Za tři nejdůležitější oblasti pro budoucnost vnějších vztahů Evropské unie považuje vztahy k Rusku, Spojeným státům a k islámskému světu.

Další řečník na konferenci Rafal Trzakowski pocházející z Polska, poradce předsedy Zahraničního výboru Evropského parlamentu Dr. Jacka Saryusz-Wolskiho, také zdůraznil potřebu společného postoje EU k Rusku. Zatímco EU si je vědoma závislosti na ruských dodávkách energetických surovin, odborníci připomněli, že také Rusko je závislé na evropských platbách za tyto suroviny. Pouze stěží by totiž Rusko hledalo jiného stejně spolehlivého odběratele ropy a plynu. Tato skutečnost se ukazuje jako velmi důležitá především v době probíhající finanční krize, kterou bylo Rusko postiženo obzvlášť silně.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek