Solana vyzval Mugabeho k odstoupení

08.12.2008
čtk

Vysoký představitel Evropské unie pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana se připojil k výzvám, aby zimbabwský prezident Robert Mugabe odstoupil. O uvalení dalších sankcí na Zimbabwe, jehož hospodářství je na pokraji kolapsu, ale Evropská unie neuvažuje.

Myslím, že přišla chvíle k vytvoření tlaku na Mugabeho, aby odstoupil, uvedl Solana před zasedáním ministrů zahraničí Evropské unie v Bruselu.

V projevu při příležitosti 60. výročí Všeobecné deklarace lidských práv OSN zaujal podobné stanovisko i francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Prezident Mugabe musí odejít. Zimbabwe si už vytrpělo dost, prohlásil.

Mugabe hlásí spiknutí Západu

Podle Mugabeho mluvčího George Charamba kritika západního světa předznamenává spiknutí, v čele s bývalou koloniální mocností Velkou Británií. Britský premiér Gordon Brown totiž o víkendu označil Mugabeho 28letou vládu za režim potřísněný krví.

Krize v Zimbabwe se zhoršuje každým dnem. Epidemie cholery si vyžádala šest stovek obětí na životech a Dětský fond OSN (UNICEF) varuje, že nemoc může zabít dalších 2000 lidí. V dříve prosperující zemi dosáhla inflace 231 milionů procent, hroutí se zdravotnický systém a není dostatek léků. Na mnoha místech Zimbabwe chybí pitná voda a lidé nemají přístup ani k nejběžnějším potravinám.

Mugabeho režim ji dříve odsoudili Spojené státy, bývalý generální tajemník OSN Kofi Annan nebo jihoafrický arcibiskup a nositel Nobelovy ceny za mír Desmond Tutu. Keňský premiér Raila Odinga chce dokonce svolat summit Africké unie, který by jednal o vojenské invazi do Zimbabwe.

Jestliže nejsou žádné jednotky k dispozici, Africká unie musí umožnit OSN, aby do Zimbabwe poslala své síly, které nad zemí převezmou kontrolu a přinesou obyvatelům humanitární pomoc, citovala Odingu agentura AP. Mugabe by podle Odingy měl být souzen za zločiny proti lidskosti.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek