Vondra o nadcházejícím summitu EU: Očekávám jednání do noci

08.12.2008
čtk

Nadcházející summit Evropské unie, který začne ve čtvrtek v Bruselu, se nejspíš dohodne na plánu obnovy pro krizí stiženou evropskou ekonomiku. Vyplývá to z vyjádření vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry na zasedání ministrů zahraničí v Bruselu. Podle Vondry je ovšem plán obnovy daleko menší problém, než klimaticko-energetický balíček, kterým se bude summit rovněž zabývat. S pravidly, která balíček zavádí mají zásadní problém i Češi, kteří nicméně chtějí, aby se unie na vrcholné schůzce dohodla.

Plán, který před časem představila Evropská komise, počítá s finanční injekcí ve výši zhruba 200 miliard eur (zhruba pět bilionů korun). Můj osobní názor je, že tady (u plánu obnovy) se shoda najít může. V zásadě jde o dvě, tři věty a pár slovíček, řekl Vondra. Podle něj se v současnosti hledá rovnováha mezi státy, které hodlají více utrácet a do ekonomik pouštět více peněz, a státy, jež se chtějí vyvarovat neřízeného zadlužení. My patříme k té druhé skupině států. Nejsme tam zdaleka sami. Je tam Německo, jsou tam skandinávské státy, je tam Nizozemsko, řekl vicepremiér. Dodal, že hned u několika členských států EU hrozí, že výrazně překročí hranici rozpočtového schodku ve výši tří procent hrubého domácího produktu, kterou jako maximální stanovují fiskální pravidla EU. Vondra se obává, že jednotlivé země pak nebudou schopny splnit rozpočtová kritéria dostatečně rychle.

Obtížnější jednání očekává Vondra o klimaticko-energetickém balíčku. Nebude to jednoduché, názory jednotlivých států a Evropské komise se liší, řekl. Je evidentní, že tentokrát Evropská rada (summit) bude patřit k těm obtížnějším. Já očekávám dlouhá jednání do noci, ne-li do ranních hodin, dodal Vondra.

V rámci energeticko-klimatického balíčku se Unie loni na jaře zavázala, že do roku 2020 sníží objem emisí skleníkových plynů alespoň o dvacet procent. Zároveň slíbila, že zvýší podíl obnovitelné energie na krytí energetické spotřeby na pětinu. Evropská komise pak přišla se souborem opatření, jak toho dosáhnout. Jedním z návrhů byly změny v systému obchodování s emisními povolenkami, které by si elektrárenské firmy měly nakupovat od roku 2013 stoprocentně v aukcích. Zatím je většina povolenek rozdělována zdarma.

Pro nás je zásadní jedna věc: musí být postupný náběh aukcí v elektroenergetice, řekl Vondra. Můžeme přistoupit jen na dohodu, která umožní se na ta opatření českému průmyslu a české ekonomice připravit, zdůraznil Vondra s tím, že zejména v elektroenergetice si podobné věci vyžadují delší přípravu. Když ho nenajdeme (řešení), tak může být vážný problém, dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek